Tapolca

2009.11.05. 03:29

Milyen az igazi férfi? - Dr. Csernus Imre Pápán

Pápa - Szúrós pillantásával a vesékbe lát. Nem marad titok előtte, és azonnal szóvá teszi, ha nem az igazat hallja. Dr. Csernus Imre kíméletlenül gyógyít.

Nagy Imre

Dr. Csernus közvetlen, laza előadása előtt a folyosón kötetet dedikált, családi emlékkönyvbe írt kedves szavakat, majd beballagott velem az öltözőbe. De hát miért is volna másmilyen, miért viselkedne másként, mint ahogy megszoktuk tőle? Ahogy mondja, az embernek életében nincs ideje arra, hogy hiábavalóságokkal foglalkozzon. Rövid beszélgetésünk elején a médiában is feltűnő szokatlan stílusáról kérdeztem.

- Adott helyzetben szükség van a nyers szókimondásra. Valójában a két ember között áramló információkból élünk. A világ tempója irgalmatlanul felgyorsult. Egy nap is rengeteg következetes döntést szükséges hozni, ehhez elengedhetetlen a megfelelő információ. Ahhoz, hogy az ember bármilyen változást előidézzen, óhatatlan egy adott krízis. Ha ez nincs, nincs változás - válaszolt.

És hogy miként áll a tagadhatatlan népszerűséggel?

- Kétségtelenül ismert vagyok, de nem tartom magam celebnek. Valamilyen okok miatt rájöttem bizonyos folyamatokra, törvényszerűségekre, összefüggésekre, és ezeket szeretném megosztani azokkal az emberekkel, akik igényt tartanak rá. Ezzel az információhiánnyal bizonyos konfliktusokat nagyon nehezen tudnak kezelni az emberek. Praktizálok. Rengeteg betegem van. Nem tudok mindig segíteni, legalábbis úgy, ahogy ezt a szót ma sokan értelmezik. Abban segítek, hogy megfelelő alternatívákat, utakat ajánlok fel, de a másik ember helyett nem tudom megoldani az ő problémáját. Erre egyetlen pszichológus, pszichiáter sem képes. Ajánlatokat tudok tenni, hogy egy adott konfliktussal kapcsolatban lehet másként is, nemcsak az a , hanem akár a b út is járható. Mivel a járatlan út általában bátorságot igényel, de a bátorság és az alapvetően röghöz kötött és szolgalelkű magyar ember két dolog, így ez alapvetően nehéz - fogalmazott a fiatal pszichiáter.

A csoportterápia aztán nem volt mentes a humortól sem, de igazából az a folyamat volt érdekes, ahogy az előadás folyamán a néhol botló párbeszéd feltárta a férfivá válás állomásait, a hagyományos szereppel járó, tudatosan vállalt, vágyott vagy éppen elfojtott állapotot. Mitől érezzük magunkat férfinak, milyen a viszonyunk apánkkal, anyánk- kal, társunkkal, felnéznek-e ránk apaként gyermekeink? Merünk-e a megfelelő időben és helyzetben felelős döntést hozni? - sorjáztak a kérdések, majd a néha meglepő válaszok, amikből nemcsak a férfiak épülhettek, de a nők is sokat megtudhattak párjukról. A nyers szókimondás változást előidéző krízishelyzetet teremt

Dr. Csernus Imre pszichiáter Verbászon született 1966-ban. Általános és középiskoláit Szerbiában végezte, majd tizennyolc évesen került Budapestre. Édesapja orvos, édesanyja fogorvos. Ő szülésznek készült, mégis a pszichiátria mellett döntött. Évekig kezelt a Lipótmezőn drogfüggőket. Az egyik televíziós csatornán sugárzott műsorával vált közismertté. Szaktudását, bevállalós stílusát bírálói is elismerik. Ma is aktívan praktizál. Számos könyve (Drogma, Bevállalja? Bevállalom, Titkok, elhallgatás, őszinteség, Ki nevel a végén? A nő, A férfi) jelent meg, előadásaival járja az országot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!