Tapolca

2012.04.19. 06:26

A közös éneklés öröme

Tapolca - Húsz éve lépett először nyilvánosság elé a Tapolcai Kamarakórus. Az országos fesztiválkórus minősítéssel is rendelkező női kar szombaton rendezi jubileumi hangversenyét a Tamási Áron Művelődési Központban.

Szijártó János

A kórust két évtizede Török Attiláné karnagy irányítja, munkáját nemrég díszpolgári címmel ismerte el a város, bár szerinte ezzel a kamarakórus teljesítményét is értékelték.

- Több száz fellépés van a hátunk mögött, nagy a repertoárunk. Ebből adunk némi ízelítőt a jubileumi koncerten. Bár nem volt könnyű kiválogatni a műveket, de igyekeztem úgy összeállítani a műsort, hogy az elmúlt húsz év minden jelentősebb szakaszából felvillantsunk valamit. Az első hangversenyünk plakátja megvan, az akkori összeállításból is hallhat a közönség. Női kar lévén vendégként egy férfikart hívtunk meg a rendezvényre. A Padragi Bányász Férfikórus pedig örömmel fogadta a felkérést, így az érdeklődők őket is láthatják a 18 órakor kezdődő rendezvényen - mondta Török Attiláné.

Majd megtudom, hogy az általában 25-30 taggal működő kórusban a két évtizedben mintegy hetven jó hangú hölgy fordult meg.


 
- A közös éneklés öröme tart együtt minket, de az igényes zene iránti elkötelezettség alapfeltétel. Alakulásunk idején az akkori zenei tagozatos Bárdos iskola tanára, a zenei tagozat vezetője voltam, ezért énekelni tudó szülők, pedagógusok kezdték meg irányításommal 1991-ben a próbákat, majd 1992-re érett meg a kórus arra, hogy bemutatkozzunk. Ennek húsz éve. Nincs kiemelt műfajunk, széles palettán mozgunk. Repertoárunkban magyar népzenei feldolgozások, népdalok, madrigálok, gregorián énekek, Bárdos- és más kórusművek szerepelnek, de többek között Bach-, Mozart-, Schubert-szerzemények is megtalálhatók.

A Fesztiválkórus-díjjal is elismert tapolcai női kar emlékezetesebb szereplései közé tartozik a 2001-es, a Kultúrával a nyugat kapujában címmel megrendezett szolnoki országos kórustalálkozó, de a néhány évvel korábbi országos finnugor fesztivál, később a Bárdos Társaság nagy fővárosi fesztiválja, vagy a három évvel ezelőtti budapesti női kari találkozó is idesorolható. Számos egyházi és világi rendezvényen is hallhatók, Tapolcán például már nehezen képzelhető el nélkülük az adventi időszak vagy éppen a trianoni megemlékezés. Országos minősítőkön eddig is részt vettek és most szintén készülnek rá. Szombaton húszéves jubileumi hangversenyükkel ajándékozzák meg a közönséget, a zenei élmény garantált.

Törökné a város első női díszpolgára

Török Attiláné nyugalmazott általános iskolai tanár, karnagy nemrég vehette át díszpolgári címét, ő Tapolca első női díszpolgára. Az elismerést részben a Tapolcai Kamarakórussal végzett munkájáért kapta, illetve a zenei nevelésben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. Évtizedeken át vezetett iskolai gyerekkórust szép eredményekkel. 1970-ben kezdte tanári pályáját a Bárdos zenei tagozatos iskolában, innen ment nyugdíjba hat éve. A zenét a nevelésben is kiemelten fontosnak tartja.  Azt vallja, a zene erősíti a másikért érzett felelősséget, hazafiasságra nevel és személyiséget formál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!