Tapolca

2013.11.10. 11:40

Márton napi avatás

Tapolca - A jókedv, a humor az idei Márton-napi lúdvacsorán is kiemelt szerepet játszott, csakúgy,. mint a hagyományok őrzése.

Szijártó János

Aki Márton napján nem fogyaszt libát, az egész évben éhezik, tartja a régi mondás, de a most huszonöt éves Vinum Vulcanum Borlovagrend szombat esti rendezvényén résztvevő vendégek esetében ez a veszély immár nem jelent fenyegetést. A liba több formájában is fel- majd eltűnt z asztalokon, pástétom, comb, máj, sőt még átvitt értelemben is, a lúdlábtorta képében. A résztvevőket Tóth János Zoltán, a borlovagrend nagymestere köszöntötte, majd Császár László tapolcai polgármester nyitotta meg a rendezvényt.

Mezőssy Zoltán főpohárnok (jobbra) az új borlovagokat avatja (Fotó: Szijártó János)

 

Beszédében hangsúlyozta, hogy bízik a hagyomány folytatásában, amely a jó bort, a kulturált borfogyasztást is erősíti, és erősíti a badacsonyi régió hírnevét. A szőlőről, a borról dr. Csernai Balázs plébános mondott szép szavakat, majd Szabó Emőke református lelkész és Szakács Péter plébános áldotta meg az újbort.

Az est a köszöntők után a hagyományok szerint a lovagrendi avatással folytatódott.

Az előírt próba teljesítése után (fel kellett ismerni a lovagrend zászlósborát, a kéknyelűt) esküt tett és a Vinum Vulcanum Borlovagrend tagja lett immár dr. Kandász Andrea, Éri László, Németh Zoltán, Péni Béla, Sági István és Tóth Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!