Tapolca

2014.03.13. 17:20

1848 gyerekektől felnőttként

Tapolca - Megindító emlékező, ünnepi műsort láthattak csütörtökön, illetve láthatnak pénteken is, a tapolcai iskolás gyerekek, pedagógusaik és a meghívott vendégek a Tamási Áron Művelődési Központban.

Szijártó János

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola diákjai sikerrel mutatták be az 1848-49-es forradalom és szabadságharc főbb eseményeit. Azonban az iskola pedagógógusa, Vighné Varga Odett által rendezett darab nem csupán naplózása, felsorolása volt az egykori dicső történéseknek, inkább érzéseket, érzelmeket közvetített. A magyar embert még százhatvanhat év múltán mélyen megérinti az elődök hősiessége, bátor áldozatvállalása, ami a márciusban kirobbanó forradalom után egyre gyakrabban került előtérbe. A fényes lobogók, a szabadság érzésétől sugárzó márciusi arcok ellenpólusaként gondolnunk kell a csatatereken maradó halottakra, az ő családjaikra, hozzátartozóikra, a kíméletlen megtorlásra, és arra is, hogy vajon mit kapott hazánk az akkor meghozott súlyos áldozatért?  A gyerekek tolmácsolásában bemutatott előadás számos hasonló gondolatot ébresztett az értő nézőben. A vastaps megjárt a szereplőknek.

Mély átéléssel mutatták be a Bárdos iskola diákjai az ünnepi műsort a Tamási Áron Művelődési Központban (Fotó: Szijártó János) 

A csütörtöki és pénteki színpadi műsorok után szombaton folytatódik a forradalomra és a szabadságharcra való emlékezés. A városi ünnnepség 16 órakor kezdődik a hagyományos lovas felvonulással, majd 17 órakor koszorúzzák meg Miltényi József 48-as huszárkapitány sírját a régi temetőben. Egy órával később az Alsó-tó partján Török János honvéd alezredes és Török Antonius Florián honvéd százados emléktáblájánál koszorúznak. Innen indul a fáklyás felvonulás a Köztársaság térre a belváros érintésével. A Kossuth domborművet és a Petőfi szobrot is megkoszorúzzák a résztvevők, majd 18 óra 45-kor Sági István alpolgármester mond ünnepi beszédet. A rendezvényen fellép a Kinizsi Táncegyüttes. A szervezők tájékoztatása szerint rossz idő esetén 19 órától a Tamási Áron Művelődési Központ ad helyet a programnak.

)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!