Tapolca

2015.01.15. 10:22

A mai asszonyok számára sürgősebb a karrier építése, mint a babavállalás

A nők jelentős része úgy vélekedik, hogy sürgősebb a karrier építés, mint a gyermekszülés. Pedig ez pont fordítva van – állítja Török Attila, a Pannon Reprodukciós Intézet egyetemi magántanára, ügyvezető igazgatója.

Tóth B. Zsuzsa

Az intézmény 15 éve segít a meddő pároknak, hogy gyermekük szülessen. Az utóbbi években pedig egyre nagyobb az igény az intézet szolgáltatásaira.

- Míg öt évvel ezelőtt hozzávetőlegesen évi 400 beavatkozást végeztünk, mostanra ez a szám megduplázódott, tavaly 797 beavatkozásunk volt a lombikbébi program keretében. A megnövekedett igények miatt a tapolcai intézet bővítésére kényszerültünk. Közel negyven százalékos sikert értünk el tavaly, ez az arány minden évben nagyjából ekkora. Igaz, az elmúlt évi adat az előző évitől egy-két százalékkal elmarad, ugyanis próbáljuk csökkenteni az ikerterhességek számát. Azok a magzatokra és az anyákra nézve is nagyobb kockázatot jelentenek. Kívánatos, hogy lehetőség szerint egy baba szülessen, ezért a megtermékenyítést követően legfeljebb két embriót helyezünk vissza, míg korábban hármat ültettünk be. Azonban így is közel olyan jó eredményt érünk el, mint eddig – mondta Török Attila.

Megtudtuk továbbá, hogy a várólista hosszú az intézetben, aki most jelentkezik, annak hét hónapig türelmesnek kell lennie. Rendkívül nagy az igény a beavatkozásokra.

- A statisztikai adatok szerint 150 ezer meddő pár él hazánkban, de a tíz százalékot sem éri el a beavatkozásokra jelentkezők száma. Azonban folyamatosan nő a forgalmunk, évente nagyjából 1500 új jelentkezőnk van. Mindennek az oka összetett. Nagyjából 15 százalék a meddő hölgyek aránya, nem csak hazánkban. Tehát minden hetedik pár ilyen problémával küzd, ez pedig elég rossz arány. A problémás párok negyven százalékánál a hölgynél van gond, másik negyvennél a férfinál, húsz százalékban pedig mindkettejüknél. Legtöbbször a rossz minőségű spermium és a hormonális probléma okoz gondot. A modern életmód szintén felelős, a stressz, a megélhetésért való küzdelem és a táplálkozás. De utóbbinál nem lehet elintézni azzal, hogy nem étkeznek egészségesen. Egy hamburgertől még senki sem lesz meddő, és egészséges étkezés mellett is adott a kockázat. Viszont felelősek lehetnek például a konzerváló szerek, a növénytermesztésnél, állat tenyésztésnél alkalmazott génkezelések – magyarázza az egyetemi magántanár. Fontosnak tartja megjegyezni még, hogy jellemzően a mai hölgyek későn vállalnak gyermeket, amikor már nehezebben fogan meg. Vallja, hogy egy asszonynak 35 éves koráig kellene szülnie. Eközben a hozzájuk fordulók átlag életkora 37,6 év. Sokan negyven év felett vállalják az első gyermeket. Márpedig negyven éves kortól ugrásszerűen lecsökken annak az esélye, hogy megfoganjon a baba. A mai nők nem érnek rá szülni, sürgősebb számukra a karrier építés. Pedig elsőnek a gyermekszülésnek kellene lennie.

Sajcz Gábor és felesége, Kovács Melinda a PRI segítségét kérte, hogy gyermekük szülessen. Mátyás és Miksa (hátul) után nagy meglepetésre természetes módon fogant meg Lőrinc (bal szélen) (Fotó: Sajcz család)

Kovács Melinda és férje Sajcz Gábor tizenegy éves házasok, ikreik most öt és fél évesek. Melinda azt mondja, tanácsolja a fiatal házasoknak, hogy ne várjanak sokat a gyermek vállalással.

- Nem szabad halogatni. Mi öt éve voltunk együtt, amikor két év után fogtunk gyanút, hogy valami gond lehet. Ma azt mondom, már egy év után el kellett volna mennünk a tapolcai intézetbe. Ugyanis kiderült, hogy mindkettőnknél van probléma, akadályozó tényező. Megegyeztünk, hogy nem fogunk bele rögtön a lombik programba, előtte még megpróbáljuk a természeteshez közeli módszert, az inszeminációt, azaz mesterséges spermafelhelyezést. Az utolsó lehetőség végre sikert aratott, amikor már időpontunk volt a lombikra. Magunk is meglepődtünk, hogy sikerült. Aztán a második meglepetés az volt, hogy ikreink lesznek. Ugyanis az jobbára a lombiknál jellemző csak, még az orvosunk, Csongrády doktor is csodálkozott. Egyébként nagyon barátságos légkör, jó csapat állt mellettünk az intézetben, mindenki a szívén viselte a helyzetünket. A terhességem alatt ugyan már nem oda jártam, de az utcán még ma is megállítanak bennünket a PRI munkatársai – mondja Melinda.

Az ikrek, Miksa és Mátyás 2009 májusában születtek, majd még egy nagy meglepetés várt a szülőkre. Melinda ugyanis nem egészen egy év múlva spontán teherbe esett és 2010 szeptemberében megszületett a harmadik gyermekük, Lőrinc.

- Előfordul, hogy egy kapcsolatot felőröl a sok próbálkozás, a gyermek utáni erős vágy, túlságosan akarják a babát. A mi házasságunkat szerencsére inkább megerősítette. Nem szabad hibáztatni egymást, persze, nehéz beismerni, ha rajtunk múlik, hogy nem jön a baba. Nagy próbatétel ez, vízválasztó egy kapcsolatban, az biztos. De várni nem szabad, mert ahogy halad az idő, egyre csökken az esély – mondja Melinda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!