Tapolca

2015.12.01. 15:49

A jóság színháza

Tapolca - A Mesevilág című zenés, táncos előadás bemutatói során újra bebizonyosodott, hogy az ép és sérült fiatalok remekül kiegészítik egymást a színpadon is.

Tóth B. Zsuzsa

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Tapolcai Musical Színpad immár harmadszor állított színpadra integrált előadást. A Mesevilág című darabot telt ház előtt mutatták be a veszprémi Petőfi Színházban és a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban. A Padlás és a Diótörő című musicaleket követően most egy újabb zenés darabbal rukkoltak elő, amelyben már szólókat kaptak az ÉFOÉSZ fiataljai is. Horváthné Somogyi Ildikó, a szövetség alelnöke elmondta a Naplónak, hogy a tapolcai egyesületi tagok mellé idén már sümegi és veszprémi fiatalok is csatlakoztak.

A fellépők csoportja. Az 59 szereplő több mint fele valamilyen fogyatékkal él, de a színpadon ugyanolyan örömmel játszott, mint a többiek 
Fotó: Bolla Róbert

A bemutatón Péntek Péter és Iván Zoltán
Fotó: Bolla Róbert

- Az 59 fős darabban a szereplők több, mint fele fogyatékkal élő. Az integrált színház két felvonásos előadására Havasi Gábor tanította be az ÉFOÉSZ  fiatalokat, a Tapolcai Musical Színpad tagjait pedig a színpad vezetője, Halápiné Kálmán Katalin készítette fel. Az előadásra több, mint egy éven át készültek a szereplők Tapolcán és Veszprémben, majd augusztus elejétől mindannyian Tapolcán próbáltak együtt. A próbák, a fellépések, az ének és tánc szólók, egyáltalán a színpadi szereplés természetesen sok plusz élményt nyújtottak a szereplőknek. Az integráció a mindennapi világban annyit jelent, hogy az embernek valami jobban megy, más kevésbé. Előbbit kell felfedezni,erősíteni. A jól összeszokott csapatban mindkét fél tud adni egymásnak nyújtani toleranciát, odafigyelést. Az ÉFOÉSZ célja, hogy mindenkinek egyforma esélyei legyenek a hétköznapokban, a társadalomban, hiszen minden ember maga egy csoda. Ez a színházra is érvényes. A lehetőséget meg kell adni a fogyatékkal élők számára, hiszen ők ugyanúgy tudnak teljesíteni, mint bármelyikünk – mondta Horváthné Somogyi Ildikó.

A színpadon Magyar Árpád, Tenk Edina, Veres Szabolcs és Herczeg Réka
Fotó: Bolla Róbert

Hozzátette, hogy az ismert mesemusicalekből készített válogatás nagy sikert aratott. Azonban a lelkes és kitartó szereplők, valamint családtagjaik mellett sok önzetlen segítő munkáját is dicséri az előadás magas színvonala. Mindannyian hittek abban, hogy bizalmat és esélyt kell adni a fiataloknak, akik már most tervezik a jövő évi újabb előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!