Tapolca

2016.11.19. 11:21

Berepülő borlovagok

Tapolca - Újabb három borlovaggal gyarapodott a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend, amikor pénteken este a Márton napi újbor ünnepén a hagyományok szerint felavatták Ádám Csabát, Besenyei Pétert és Hangodi László Rudolfot a Tamási Áron Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

Dobó Zoltán polgármester köszöntőjében a rendező Mezőssy családnak köszönte meg az újborok megcsodálásának kellemes lehetőségét és a hagyományápolás fontosságáról beszélt.- Fontos annak a kultúrkörnek, amelyből élünk és amelyből táplálkozunk. Még fontosabb, ha azt a változó világot tekintjük, amely körülvesz minket. Fontos, hogy kifejezzük a szoros kapcsolatunkat, ragaszkodásunkat.

Besenyei Péter műrepülő, leendő borlovag bemutatkozása az avatás előtt

Fontos, ha gyermekeinkről beszélünk, hiszen akkor él tovább, ha azt gyermekeinkre ráhagyjuk. Ennek egy élő hagyománynak kell lenni, amelyről nem csak beszélni kell, hanem tenni érte. Ma megmártózunk abban a kultúrában, amelyből lettünk és áldozunk az ősöknek, a hagyománynak – mondta a polgármester.

Mezőssy Zoltán pohárnok esketi az aspiránsokat: Ádám Csabát, Besenyei Pétert és Hangodi László Rudolfot

Az újborokat Molnár Csaba Bertalan református lelkész, Szakács Péter és Csernai Balázs atya a kánai menyegző történetét felelevenítve áldotta meg. A Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend ceremónia mestere, a három aspiráló borlovag avatását vezényelte. Miután Csizmazia László avató mester ismertette a rend olvasmányát, Ádám Csaba kertészmérnöknek, Besenyei Péter magyar műrepülő versenyző, repülőoktató, berepülőpilótának és Hangodi László Rudolf szakorvos jelöltnek ki kellett választania két bor közül a badacsonyi kéknyelűt.

A sikeres próbatételt követően bemutatkoztak a jelöltek, majd esküt tettek, hogy minden fórumon hirdetik a mértékkel fogyasztott badacsonyi bort, betartják a kulturált borfogyasztás szabályait vendégként és házigazdaként egyaránt.

Az ünnepség lúdvacsorával és bállal zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!