Tapolca

2016.11.14. 18:35

Megbecsülést érdemelnek

Tapolca - Megbecsülésemet fejezem ki mindazoknak, akik nap mint nap hitükkel, lelkesedésükkel, meggyőződésükkel azon fáradoznak, hogy az emberi méltóságot tiszteletben tartva segítsenek a rászorulóknak.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekkel a szavakkal köszöntötte az ünnepelteket a Szociális Munka Napja alkalmából szervezett programon Sikos Rita a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet vezetője a Tamási Áron Művelődési Központban.

- A szociális munka egyidős az emberiséggel, minden közösség gondoskodott az elesettekről. Szociális munkásnak, segítőnek lenni azonban szolgálat a szó legnemesebb értelmében. Aki ezt a hivatást választotta, annak a munkája nem csak sokoldalú szakértelmet, felkészültséget kíván, de hatalmas áldozat vállalást, emberséget, őszinte együttérzést is. A segítő szakmák azonban magukban hordozzák a kiégés veszélyét. A segítők veszélyeztetettek, mert miközben folyamatos érzelmi megterhelésben élnek, személyiségük telítődik a mindennapi munkában jelentkező problémákkal – mondta a vezető. Vallotta, hogy hisz abban, hogy ha többek életét és munkáját összekapcsolják, együtt sokkal messzebbre jutnak, mint amilyen messze külön-külön bárki is eljutna. Hangsúlyozta továbbá az együttműködés és a kommunikáció erősítésének fontosságát és kifejezte bizalmát, hogy a szociális ágazatban dolgozók bérrendezéséért folytatott küzdelem is eléri célját és az ágazat megkapja azt a megbecsülést, amit ez a szép hivatás megérdemel.

Sikos Rita Ádám Franciska nevelőszülői tanácsadóval koccint az ünnepségen

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Rig Lajos országgyűlési képviselő szerint a szociális szféra dolgozói azt a munkát folytatják, amit az egészségügyi dolgozók abbahagytak. Munkájuk gyakran egy életen át tart.

- Olyan munkát végeznek önök, amit nekünk, a gyermekeknek, szülőknek kellene megtennünk, de sok minden miatt nem tehetjük. Nem tudunk törődni szüleinkkel, beteg gyermekeinkkel, ezért a feladatot önök végzik helyettünk a nap 24 órájában. A legkiszolgáltatottabb csoportnak nyújtanak segítő kezet, sokan tartoznak hálával azért, hogy önök törődnek velük – mondta Rig Lajos. Leszögezte, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni a szociális munka fontosságát. Meg kell becsülni azokat, akik a viszontagságok ellenére is lelkiismeretesen végzik ezt a sok türelmet, megértést, áldozatot igénylő munkát. Szondy Máté klinikai szakpszichológus családterapeuta előadásában a lelki egészség védelméről és a kiégés veszélyeiről beszélt. Dobó Zoltán polgármester pohárköszöntőjében úgy fogalmazott, hogy nem mindennapos munkát végeznek a szociális szféra dolgozói, sőt, nem is képes erre a feladatra mindenki. Köszönetet mondott mindannyiuknak tevékenységükért, majd az ünnepeltek kötetlen beszélgetése zárta az eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!