Tapolca

2017.01.15. 15:45

A hegyeken szerettek kolostort építeni

A rendkívül nagyszámú és különböző szerzetesrendhez tartozó rendházak sora szépen színesítette a Balaton-felvidék képét birtoklástörténeti és egyháztörténeti szempontból is a balatoni kolostortájon belül.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Lapidáriumi esték című előadás-sorozat legutóbbi programján Hangodi László főmuzeológus. A Tapolca környéki kolostorok című előadáson jó néhány titokról fellebbentette a fátylat a balatoni kolostortájat is jól ismerő történész.

- A legértékesebb birtokok a malmok, malomhelyek voltak, a vám- és révpénzszedő, haszonélvezeti helyek, mint a gazdaságok nagyon fontos alkotóelemei. Lényeges szerepet játszottak a szőlők, e vidéken a veszprémi káptalan volt a legnagyobb szőlőbirtokló. - mondta Hangodi László. Kiderült előadásából, hogy a régi Magyarország területén a legsűrűbben a Pilisben és Balaton-felvidéken maradt fenn ennyi rendház.

- A bencések elsőként Szent Márton hegyén, azaz Pannonhalmán ütöttek tanyát. Sokáig egyedül voltak a Kárpát-medencében, kisebb an betelepülés ugy volt a Szent Vazul-rendi szerzetesség részéről. Ők nagyrészt a balatoni kolostortájban, Tihanyban leltek otthonra. A bencések rendje fokozatosan erősödött, a bajor, itáliai atyák kihaltak a kolostorokban, de kinevelték az utánpótlást. Magyar felszentelt testvérek népesítették be a rendházakat. A középkorban közel száz bencés kolostor jött létre a régi Magyarország területén, jó párat itt a Balaton vidékén alapítottak - tudtuk meg Hangodi Lászlótól. Hozzátette, hogy a bencések a hegyfokokat keresték kolostor építéshez, a legszebb példa erre a mai tihanyi apátság elődje. Jelenlétük a Szent György-hegyen vitatott, de nem kizárt, feltehetően az ottani kolostor is a nevükhöz fűződik.

Monostorapáti határában az almádi bencés apátságot hagyták ránk, amely a tihanyi királyi alapításúval ellentétben magánalapítású volt.

Az előadó szólt a keszthelyi nagytemplom kolostorelődjéről, amelyben csak katonai szolgálat működött, a salföldi és balatonhenyei pálos kolostorokról. A bencések hagyatékairól, mint a Badacsony déli oldalán Szent Imre emlékét őrző pálos kolostor, a sáskai bakonyszentjakabi, az uzsai és vállusi pálos kolostor. A Pula határában Szent Erzsébet tiszteletére szentelt tálodi kolostort és a Nagyvázsonyban Szent Mihály tiszteletére szentelt pálos kolostort ugyancsak megemlítette. Utóbbit Kinizsi építtette saját temetkezési helyéül. A veszprémi püspöki központban szintén szép számmal létesültek rendházak, mint például a Domonkos apácák rendháza vagy a várban a ferences kolostor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!