Tés

2015.05.09. 13:27

Kiváló tési kilátások - A polgármester szerint növelni kell a falu megtartó erejét

Tés – A Keleti-Bakony legmagasabban fekvő településének különleges aurája van, vallja Fodor-Bödös István, Tés polgármestere, aki képviselőtársaival a helyiek véleményét meghallgatva dolgozik a falu fejlesztéséért.

Szabó Péter Dániel

Egy rövid séta után Fodor-Bödös Istvánnál, a kistelepülés tavaly októberben megválasztott polgármesterénél kezdünk a hivatalban. Ő maga ugyan nem tési születésű, hiszen Várpalotáról költözött fel a faluba 2005-ben, ám élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy feleségével itt vásároltak egy házat. – Különleges érzés, amikor Várpalota felől Tésre jön az ember. A gyönyörű, nagy fákkal szegélyezett úton haladva úgy érzi az ember, mintha egy smaragdalagútban autózna. Már az is kikapcsolódás és kirándulás, ha hazafelé jövök. Egyfajta megnyugtató aurája van Tésnek, s ez mindenkire hatással van. Jó a közbiztonság, friss és tiszta a levegő – sorolja vérbeli lokálpatriótaként a pozitívumokat Fodor-Bödös István.

Tavaly választották meg polgármesternek, azóta dolgozik képviselőtársaival a településért. – Az alapvető célkitűzésünk az volt, hogy nem megyünk el semmi mellett, ami valamilyen módon hasznot hozhat a falunak. Jó példa erre, hogy a közelmúltban a Település Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) egyik gyűlésén jártam, ahol megismerkedtem Zongor Gáborral, a szervezet főtitkárával, valamint Lendvay Endrével, egy önkormányzati tanácsadó cég vezetőjével. Beszélgettünk Tés lehetőségeiről, s utána vetették fel, hogy idehoznának egy cserkésztábort. Szó szót követett, s néhány nap alatt kiderült: idén nyáron közel 300 regös cserkész érkezik táborozni Tésre, 10 napot töltenek majd a településen. Kézműves programokat, táncházakat szerveznek. Apró dolgok ezek, de egy 860 fős falu életében nagydolognak számít, s viszik a hírünket szerte az országban. Gyönyörű helyen vagyunk, ezt vétek nem kihasználni. A bakancsos turizmus fejlesztésében is lehetőséget látunk, ehhez azonban a szálláshelyek számát is növelni kell – mondja Fodor-Bödös István, aki szerint különösen fontos, hogy meghallgatják az embereket véleményét, s lehetőségeikhez mérten arra próbál indulni az önkormányzat, amit a helyiek szeretnének.

Ilyen például a szélerőművek ügye. – Régi igénye ez a tésieknek, ráadásul itt fent folyamatosan fúj a szél, amit jó volna kihasználni. Sokan megkerestek minket, s az elmúlt hónapokban el is kezdtünk kapcsolatokat keresni, hogy tisztán lássunk: van –e lehetőség szélgenerátorokat telepíteni Tésen. Persze nem garantált a siker, de egy próbát mindenképp megér.

Ennél is fontosabb, hogy növeljék Tés megtartó erejét, teszi hozzá a polgármester. – Sok más kistelepüléshez hasonlóan itt is egyre magasabb az átlagéletkor. Van ugyan egy-két elhivatott fiatal, aki itt képzeli el a jövőjét, de nem ez a jellemző. Munkahelyteremtésre kevés lehetőségünk van, így az a feladatunk, hogy minél élhetőbbé tegyük a falut. A helyközi buszközlekedés javítása kiemelt cél, s megvizsgálnánk annak a lehetőségét is, hogy a 2006-ban bezárt tési iskolában legalább az alsó tagozat újra elindulhasson. Kiváló programjaink vannak, a Múlttal a Jövőért Egyesület által szervezett Bakonyi Vigasság mára hagyománnyá érett, minden év áprilisában néptáncosok és zenészek érkeznek a faluba. Rengeteg eladó ház és telek is van a településen igen kedvező áron, így azt gondolom, hogy az adottságaink jók, csak ki kell használnunk – jegyzi meg a polgármester, akivel rövid körútra indulunk a festői szépségű településen.

Első utunk a híres tési szélmalmokhoz vezet, ahova a Táncsics utcában található kovácsműhelyen keresztül sétálunk át. Cseszneki Ferenc udvarán restaurált hintót és szekeret, régi mezőgazdasági és egyéb eszközöket is láthatunk, melyek mind a házigazda keze munkáját dicsérik. A házi múzeum része a kovácsműhely is, melyet mindig szívesen mutat meg, s ahol előzetes bejelentés esetén bemutatót is tart. A szélmalmok pedig gyönyörűek, úgy magasodnak a tenger szintje felett 461 méter magasan fekvő fennsíkon, mintha oda teremtették volna őket. Utunkat a falu határában tavaly átadott Széchenyi Zsigmond-kilátónál zárjuk, ahonnan pazar panoráma nyílik a falut körülölelő Bakonyra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!