Tihany

2014.07.02. 19:08

Páneurópai kortársművészeti piknik - ARTplacc Tihanyban

Képzőművészet, video- és fotóművészet, irodalom, zene, tánc, színház, filmek és gasztronómia - negyedszer költözik Tihanyba július 16-20 között, ezúttal páneurópai piknikként az ARTplacc, kortárs művészeti fesztivál - jelentették be a szervezők a szerdai sajtótájékoztatón.

Osváth Sarolta

Új helyszínen, a tihanyi rév melletti ligetben, a piac területén várja az érdeklődőket a kortárs művészeti fesztivál, amely az idén a Nagyon Balaton programsorozat részeként a páneurópai piknik 25. évfordulójának július 12-én kezdődő megünnepléséhez kapcsolódik.

- Az ARTplacc július 16-20 között nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy az évforduló alkalmából szimbolikusan újraegyesítse Kelet-Közép-Európa kultúrafogyasztóit –hangsúlyozta Kaplár F. Krisztina, a fesztivál szervezői nevében.

A rendezvény – amelyen ezúttal a rendszerváltókon kívül még húsz ország művészete jelenik meg, különleges kulturális kalandot igér a művészet iránt érdeklődő laikusok, a műértők és kurátorok, a köz- és magángyűjtemények képviselői számára.

Az ARTplacc idén öt pillér köré szerveződik. A központi helyszín a GALÉRIAplacc lesz, ahol élvonalbeli kereskedelmi galériák állítják ki és tárlatvezetéseken mutatják be az általuk képviselt művészek alkotásait. A kísérőprogramok mind a vízparti ligetben kapnak helyet, lesznek vizimozi és vízparti színházi előadások, fontos szerepe jut az irodalomnak, az író-olvasó találkozóknak. A nemzetközi és hazai kurátori csapatok projektjei mellett a Ludwig Múzeum és a Capa Központ, a magyar Fotografusok Háza - Mai Manó Ház is önálló, nemzetközi mozgóképes válogatásokkal jelentkezik.

A látogatók betekintést nyerhetnek a közép-európai (bécsi, budapesti, kassai, krakkói, stuttgarti) művészeti egyetemek összefogására épülő public art projektbe is, a gyerekek élvezhetik  a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az ARTplacc közös kreatív alkótóműhelyenek programjait, a felnőtt közönség pedig a művészetek élvezetén kívül kulináris élményekben is részesülhet, minden nap más nemzet konyháját megízlelve a II. Tihanyi Gasztro Művészeti Napok keretében.

Az estéket koncertek zárják, neves  DJ-k és VJ-k gondoskodnak a balatoni éjszakák hangulatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!