Tihany

2015.11.21. 14:05

Végre méltó helyükön pihenhetnek a bencés szerzetesek

Tihany - Gyászmise keretében helyezték az őket megillető sírhelyre annak az ötvenegy szerzetesnek a földi maradványait, akiket még 1962-ben hantoltak ki a községi temetőből.

Kekk Sára

A gyászszertartást Korzenszky Richárd tihanyi perjel celebrálta november 21-én, szombaton délelőtt fél 11-kor, a tihanyi apátsági templomban. A perjel lapunknak elmondta, már huszonegy éve szerette volna felkeresni a bencés szerzetesek sírjait, de akkor nem tudták meghatározni a pontos helyüket, hiszen a rendtársak nevét, sírját akkor már több mint ötven éven keresztül nem tartották számon.

Feltételezhetően 1962-ben az akkori plébános a sírok bolygatásától félvén hantoltatta ki a szerzeteseket, majd helyeztette őket a templom kriptájába. Pontosabban a kriptába vezető lépcső alatti fülkébe. Ahogy Richárd atya is elmondta, döbbenetes látvány tárult eléjük, amikor a csaknem két évtizedes kutatás után rátaláltak a fülkére, ahol ötvenegy rendtársuk megrendítő állapotban lévő, egymásra dobált csontjai hevertek. Az ötvenegy szerzetes nevét is hosszas kutatás során tudták meghatározni, amelyben halotti anyakönyvi kivonatokat és levéltári dokumentumokat is átvizsgáltak, az 1800-as évektől kezdve.

– Most egy temetkezési vállalkozó segítségével végre méltó helyükön pihenhetnek majd rendtársaink a tihanyi apátsági templom kriptájában – mondta a perjel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!