Tudomány

2016.11.10. 14:50

A kutatói pálya szépsége-A tudomány ünnepe a Pannon Egyetemen

Veszprém– A tudomány vívmányai felfoghatatlan hatást gyakorolnak életünkre, mondta Gelencsér András rektor a Pannon Egyetemen tartott tudomány ünnepi rendezvényen.

Balla Emőke

A rektor beszédében szólt arról, hogy a tudomány lélegzetelállító eredményeket ért el: például a hidrogénbomba megalkotásával lehozta a Napot a Földre, igaz, békés energiatermelésbe állítania még nem sikerült. A Föld történetében az ember lett az első faj, aki képes elhagyni a bolygó gravitációs terét. Az emberi szellem kézzelfogható eredményei példa nélküliek.

Szarka László akadémikus ünnepi beszédében a környezet, az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés kérdéseit feszegette, kiemelve, hogy az ENSZ célkitűzései között is szerepel a klímaváltozás terén való sürgős cselekvés. Azzal kapcsolatban, hogy a véges rendszerben végtelen növekedés folytatható-e, úgy fogalmazott: a fogyasztás orientált civilizáció az összeomlás felé tart, ha nem sikerül a növekedést megállítani. Az ünnepségen PhD doktorrá avatott kutatóknak azt tanácsolta: kutatásaikban mindig  törekedjenek az önálló gondolkodásra és legyenek mindenben szkeptikusak.

Pósfai Mihály, a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának elnöke arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi motiválja a kutatókat. Vajon a kutatói pálya társadalmi elismerése, az anyagi boldogulás  vagy a nagyobb egyéni szabadság, a  rugalmas munkaidő miatt választották ezt a hivatást? Szerinte azért, mert a kutatás szép: a kutató új dolgokat fedez fel, olyat, amit más nem tett meg, hasznára van másoknak és folyamatosan tanul. A szorgalom, kitartás, következetesség meghozza a gyümölcsét. Legyenek világító gyertyák a szellemi sötétségben, mondta Pósfai Mihály a PhD doktoroknak. Az ünnepségen avatták fel  Fejes Tóth László, az egyetem matematika tanszéke alapító professzorának szobrát, Raffay Béla szobrászművész alkotását.

Hagyomány, hogy a tudomány ünnepén adják át a Polinszky-díjat, melyet idén Vonderviszt Ferenc, a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet igazgatója vehetett át Porga Gyula polgármestertől. A város önkormányzatának közgyűlése a bio-nanorendszerek kutatásának területén végzett iskolateremtő és nemzetközileg is elismert tudományos tevékenységéért, valamint kiemelkedő vezetői és irányítói munkájának elismeréseként adományozta  a Polinszky-díjat Vonderviszt Ferencnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!