Utazó

2012.01.18. 08:30

Téli túra Savariában

A vasi megyeszékhelyre a turisták döntő része nyáron érkezik, pedig a város és környéke télen is számos érdekességet kínál a látogatóknak.

Erős D. Zoltán

A Savaria Karnevál programjai nyaranta nemcsak az ország területéről, de a határokon túlról is sok vendéget csalogatnak a városba. Az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint azonban már nemcsak a karnevál idején, hanem kora tavasztól késő őszig a Fő téren is rendezvények sora szórakoztatja a közönséget.

A tél beköszöntével annyiban változik a helyzet, hogy az intézmények, így a Weöres Sándor Színház, az Agora Művelődési és Sportház, a Bartók Terem, az MMIK, a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár programjai kerülnek előtérbe. A város utcái, terei, valamint a Csónakázó-tó környéke sétára csábít az év minden időszakában, így télen is.

Szombathelyen szerencsés esetben két speciális téli programmal találkozhatnak a vendégek. Az egyik a műjégpálya, amelyik késő ősztől a tél végéig fogadja a korcsolyázni vágyókat. A másik pedig az emlékmű alatt kialakított szánkópálya. Itt, ha nincs hó, egy berendezéssel akkor is tudnak műhavat készíteni. Ennek azonban feltétele a tartós hideg idő, amire az idén egyelőre még várni kell. Akik azonban ennél többet szeretnének a tél örömeiből, azok Szombathelyről mintegy egyórás autózással elérhetik a kiváló stájerországi, illetve alsó-ausztriai sípályákat.

A télies idő ugyanakkor kedvez a színház- és múzeumlátogatásoknak. Az elkövetkező időszakban több izgalmas bemutatóval is jelentkezik a Weöres Sándor Színház. Január 20-án a Fukazava Hicsiró novellája alapján készült Zarándokéneket állítja színre Jeles András. Január 27-én lesz Mohácsi János rendezésében a Szentivánéji álom premierje. Februárban jórészt ezek szerepelnek majd a műsoron, de mellettük játsszák még a Tizenkét dühös embert, Az ügynök halálát és a Chicagót is.

A színházi előadások mellett zenei csemegéket is kínál Szombathely. A Bartók Teremben február 3-án a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad koncertet Medveczky Ádám vezényletével. Február 13-án lesz a kamarazenekari verseny győzteseinek koncertje. Február 17-én a Savaria Szimfonikus Zenekar ad Richard Strauss darabjaiból hangversenyt. Az együttest Vásáry Tamás vezényli.

Az Agora Művelődési és Sportházban január 22-én lesz a magyar kultúra napi díjátadó gála a Magyar Állami Népi Együttes jubileumi műsorával, s az elkövetkező időszakban bálok sorát rendezik az intézményben. Csakúgy a megyeszékhely számos vendéglátóhelyén.

A Savaria Múzeumban leginkább a megye múltjába kaphatnak bepillantást a látogatók, míg a Szombathelyi Képtárban jórészt 20. századi magyar művészek alkotásai láthatók. Számos érdekességet kínál a Smidt Múzeum is, amelyben dr. Smidt Lajos nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos magángyűjteménye látható. Ugyanakkor az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház időszaki kiállítása november 30-án bezárt. 2011. december 1-jétől az épület csak előre bejelentett csoportok számára látogatható. Április elsejéig a Járdányi Paulovics István Romkert is zárva tart.

Azoknak, akik szeretnek túrázni, s még a bort is kedvelik, egy szombathelyi látogatást érdemes lehet összekapcsolni egy Vas-hegyi kirándulással is. A hegy egyharmada magyar, kétharmada pedig osztrák területen fekszik. A határok megnyílásával azonban átjárhatóvá vált a hegy, ami így kiváló lehetőséget kínál a hangulatos vidéken egy kis "borongolásra" is.

A Vas-hegy a Soproni Borvidék része, így jellemzően vörösborok készülnek a hegy innenső és osztrák oldalán is. Ám amíg Ausztriában egymást érik a turisták fogadására is alkalmas pincék, illetve a házias hideg ételeket is kínáló borozók, a buschenschankok, addig nálunk egyelőre még csak kevés helyen kínálják a hegy levét.
Ausztriában éves menetrend alapján tartanak nyitva, télen is a buschenschankok. A vendégnek azonban előzetesen nem kell ezt a naptárt tanulmányoznia, hiszen az út mentén bokréta mutatja az irányt a borozó felé. Ez a jelzés még arról is tájékoztat, hogy milyen borra számíthat a vendég. Ha piros a szalag, akkor vörösborra, ha fehér, akkor fehérre, de van olyan is, hogy kínálnak mindkét fajtát.

Előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség arra is, hogy a vendégek pincészetekbe is ellátogassanak, s megkóstolják a helyi borokat. Sőt, mi több, több szálláshely is található még a szőlők között is. Legutóbb hat osztrák borász épített környezetbarát faházikókat pár kilométernyire a magyar határtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!