Várpalota

2011.12.01. 19:09

Ledobták a béklyót, elengedték az adósságot

Várpalota - Ünnepélyes keretek között a Thuri-várban írta alá a japán hitel néven ismert 3,5 milliárd forintos adósságteher elengedéséről szóló nyilatkozatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és az érintett települések polgármesterei.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 1995-ben a magyar kormány elsősorban környezetvédelmi beruházások finanszírozására úgynevezett japán-hitel szerződést kötött, ami a környékbeli települések számára nyújtott segítséget különböző beruházásokhoz. Várpalota mellett Balatonalmádi, Berhida, Pétfürdő, Öskü, Ősi és Tés vett részt az akkoriban sikeresnek ígérkező hitelkonstrukcióban.

- A méltányosság volt az szempont, ami a tartozás elengedését követelte a kormány részéről. A 15 évvel ezelőtt jónak tűnő feltételek ma már nem tűnnek annyira kecsegetetőnek, ráadásul olyan béklyót jelentettek az érintett településeknek, amelyek adott esetben például adósságrendezési eljáráshoz vezettek - utalt a Várpalota mellett található Ősi községre ünnepi köszöntőjében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.



- Mintegy másfél évtizedes közös munka végére teszünk pontot az ünnepi nyilatkozat aláírásával. Az országgyűlés döntése a japán hitel néven ismert 3,5 milliárd forintos tartozás ugyanis december 1-jén lép életbe. A beruházás hasznos, ámde igen drága volt az érintett hét településnek. Az Európai Unióba történő belépést követően ugyanis kiderült: sokkal kedvezőbb feltételek között valósíthattuk volna meg az elvégzett fejlesztéseket - hangsúlyozta Talabér Márta Várpalota polgármestere és a térség országgyűlési képviselője.

Várpalota közel kétmilliárdos tartozása mellett Balatonalmádi 530 millió, Ősi 297 millió, Berhida 282 millió, Öskü 172 millió, Pétfürdő 170 millió, míg Tés 89 millió forintnyi tartozástól mentesült a döntést követően. Az érintett hét település eddig összesen 1,675 milliárd forintot fizetett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!