Várpalota

2013.01.29. 13:31

Egészségtelen a levegő Várpalotán

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) több más várossal egyetemben egészségtelennek minősítette Várpalota levegőjét, mivel a szállópor köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm között van.

Szabó Péter Dániel

Szintén narancssárga színnel jelölt, azaz egészségtelen a levegő Tatabányán, Pécsett, Salgótarjánban, Miskolcon és Szolnokon, míg az OKI térképén piros színnel jelölték Sopront, Putnokot és Sajószentpétert, ahol veszélyes minőségű a levegő. Itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. Legutóbb a 2012-es év utolsó napjaiban akadt probléma a levegő minőségével Várpalotán, akkor 100 mikrogramm/köbmétert is meghaladó értékeket is mért a belvárosban, a Jó Szerencsét Művelődési Központ előtt található automata mérőállomás.

A kedvezőtlen földrajzi adottságok mellett a települést átszelő 8-as főút jelentős gépjármű-forgalma is hozzájárulhat a levegő magas szállópor-koncentrációjához (Fotó: Szabó Péter Dániel)

2012 decemberében egyébként a Thuri-várban tartott környezetvédelmi konferencián is téma volt a Várpalota rossz levegője. Elhangzott, a kedvezőtlen földrajzi adottságok és a jelentős átmenő forgalom mellett a magas szállópor-koncentráció fő oka, hogy a családi házas övezetekben főképp szén-, fa- és olajtüzelésű berendezésekkel fűtenek az emberek. A képviselőtestület ezért 2011-ben csatlakozott a levegőminőség javítása érdekében létrehozott uniós programhoz, amelynek célja a tapasztalatok és technológiák megosztása, hasznosítása, valamint regionális politika kidolgozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!