Várpalota

2013.06.07. 12:42

Vegyészet testközelből

Nyílt napot tartottak a közelmúltban újra megnyílt vegyészeti múzeumban, az érdeklődőket Vargáné Nyári Katalin múzeumigazgató és Próder István nyugalmazott igazgató vezette körbe a kiállításon.

Szabó Péter Dániel

A Várpalotai Városszépítő és –védő Egyesület a TIT helyi szervezetével karöltve hívta a nyílt napra a palotaiakat, akik jöttek is szép számmal, hiszen előzetesen is izgalmas programnak tűnt szakértő vezetés mellett körbejárni az idén 50 éves múzeum megújult tárlatát.

- Olyan különleges gyűjteményt őrzünk, ami nemcsak Magyarországon, hanem a közép-kelet-európai térségben is kuriózumnak számít - mondta el az igazgató, aki a Thuri-vár második emeletén található múzeum két büszkeségének Tassy Klára: A vegyipar allegóriája című gobelinjét, valamint a különleges analitikai mérlegkiállítást nevezte meg.

Vargáné Nyári Katalin és Próder István (jobbra) vezette körbe a látogatókat a múzeumban (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A rövid bevezetőt követően Próder István vezetésével közösen körbejárhatták a megjelentek a tárlatot. A falak mentén a kémia kialakulásáról, a vegyészet fejlődéséről tájékozódhattak, a középső részen kialakított nyolc szigeten pedig a vegyipart és a hozzá tartozó iparágakat ismerhették meg az ott használt speciális berendezések segítségével.  Érdekes volt a laborkiállítás, a vegyipari műszeres technika alkalmazását bemutató rész, valamint az alkímiai rész, ahol a 18-19. század jellemző iparágairól, valamint makettként megjelenő erőátviteli berendezésekről is tájékoztatást kaphattak a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!