Várpalota

2014.11.18. 18:37

Életet menthet a tudás

Várpalota – Világháborús gránátokat láthattak, részeg-szemüvegben sétálhattak, s a lőtéren alkalmazott szabályokkal ismerkedhettek meg a palotai gyermekek az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) prevenciós rendezvényén.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai székhelyű alakulat felel megyénk lő- és gyakorlótereinek működtetéséért, s a katonai célok mellett kiemelten fontos számukra a térségben élők biztonsága is. Ugyan a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) helyi szervezetével karöltve az elmúlt években is több iskolában tartottak előadásokat a lőterek veszélyeiről, a nyáron történt baleset (egy első világháborús tüzérségi eszköz indítószerkezetének detonátora robbant fel Várpalotán megsebesítve három gyermeket) további lépésekre ösztönözte a katonákat.

Az MH BHK és a HTBK helyi szervezete ezért a várpalotai önkormányzattal és a Várpalotai Rendőrkapitánysággal összefogva prevenciós napot szervezett kedden a Gál Gyula Városi Sportcsarnokban. A hat résztvevő intézmény (Bán Aladár iskola, Bartos iskola, Inotai iskola, Nepomuki iskola, Rákóczi Telepi iskola, Várkerti iskola) diákjai forgószínpad szerűen járhatták végig a különböző helyszíneket. Megismerkedhettek a lőtéri szabályokkal, élőben láthattak régi, a földből előkerült, ám hatástalanított gránátokat, s persze megtudhatták azt is mi a teendő, ha ők akadnak ilyen robbanóeszközre valahol. A rendőrség a bódult állapotot modellező részeg-szemüveggel, s nyomkereső bemutatóval készült, a lőtéri tűzoltóság katonái pedig a lángok elleni harcról meséltek a gyerekeknek.

György Dávid hadnagy mutatja a gránátokat a Rákóczi Telepi Tagiskola diákjainak (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Örömmel üdvözölte a kezdeményezést Talabér Mára polgármester is, aki a megnyitón elmondott beszédében kiemelte, a városban és környékén élő fiatalok biztonsága érdekében minden meg kell tenni, hiszen az itt szerzett tudás akár életet is menthet a jövőben.

Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnoka a zárás előtt beszédében hangsúlyozta, azon túl, hogy a gyerekek védelmének jegyében telt ez a pár óra, a helyi és megyei szervezetek, iskolák vezetői is tanúbizonyságot tettek arról, hogy nemes célok érdekében összefognak. – Külön öröm volt látni az érdeklődő gyermekek csillogó szemeit, hiszen olyan programot tudunk nyújtani az ifjabb generációnak, ami értékesebbé, biztonságosabbá teszi az életüket – mondta el a központparancsnok, majd hozzátette, a jövőben több hasonló jellegű rendezvényt is tervez a katonai alakulat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!