Várpalota

2015.06.08. 17:11

Csikós-Nagy Zsuzsa különleges alkotásaiból nyílt tárlat a Thury-várban

Várpalota - Csikós-Nagy Zsuzsa a művészet különleges, bár nem ismeretlen eszközeit hívja segítségül, hogy belekiáltson a természet pusztulási folyamatába.

Szabó Péter Dániel

A New Yorkban élő képzőművész Várpalotán nyílt kiállításának ünnepélyes megnyitóján mondta el mindezt a napokban Talabér Márta, a település polgármestere. A közelmúltban megújult reneszánsz festőműhelyben összegyűlt érdeklődők előtt hangsúlyozta: Csikós-Nagy Zsuzsa legújabb installációjában különféle anyagokat és technikákat ötvöz a téma felszínének és mélyrétegeinek hatásos érzékeltetésére.

– Az alkotói felfogás szerint a reklámvilágban uralkodó, korunkat teljesen átható jelenségek elkendőzik a globális környezeti problémákat, a művek háromdimenziós struktúrája erre hívja fel a figyelmet. A környezeti tudatosság jegyében létrejött 10 nagyméretű LED-panelsorozat a közös formák és struktúrák felmutatásával az ember és természet közötti egyensúly megteremtésére hív. A megvilágított fák sziluettjeit és a gyökérrendszereket ábrázoló világítótestek diszharmonikus anyagokkal bővelkedve adnak képet modern kultúránkról.

Csikós-Nagy Zsuzsa képzőművész a kiállítás megnyitóján. A háttérben Budainé Wimmer Krisztina (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A tárlat e gondolatok jegyében kívánja betölteni társadalmi mozgósító szerepét és felhívni a figyelmet a környezetvédelem és a környezettudatos magatartás fontosságára – méltatta a kiállítót a reneszánsz festőműhelyben Talabér Márta.

Csikós-Nagy Zsuzsa elmondta, az ember soha nem látott mértékben szennyezi és rombolja környezetét, ami nemcsak az életminőséget rontja, hanem az életmennyiséget is megrengeti. Hozzátette, a Fenntartható természet című sorozat alapgondolata 2014 februárjában az Amazonas folyón való utazása alkalmával született meg, amelyet a természet pusztulása miatti aggodalom s az afrikai természetvédő, Wangari Maathai munkássága inspirált. Utazása során mélyrehatóan dokumentálta az esőerdők kiirtását és az élővilágban lezajló folyamatokat.

A várpalotai önkormányzat és Csikós-Nagy Zsuzsa kapcsolata egyébként több évre nyúlik vissza. A képzőművész-műgyűjtő több magyarországi múzeum mellett a várpalotai Thury-várba is kölcsönzött világhírű művészek alkotásait tartalmazó magángyűjteményéből, többek között Picasso, Dalí, illetve Chagall művei jutottak el ily módon Várpalotára. Az együttműködés a jövőben is folytatódik, hangzott el.

Ezúttal a környezetvédelem világnapjához kapcsolódva kérték fel a nemzetközi szinten is elismert képzőművészt, hogy a Ludwig Múzeum után a Thury-várban is mutassa be kollekcióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!