Várpalota

2015.07.06. 20:45

Jegyző és költő egy személyben

Czeidli István volt a vendég a Rákóczi Telepi Baráti Kör programján.

Gágó Anita

A város egykori jegyzője, a költőként is jegyzett Czeidli István volt a közelmúltban a vendég a Rákóczi Telepi Baráti Kör klubdélutánján. A városrész tagiskolájában előbb Merséné Zergi Orsolya köszöntötte a megjelenteket. Majd Einreinhof Attila elnök mutatta be a közönségnek a vendéget, aki 1964-től dolgozott Várpalotán, s 1996 után kezdett elmélyültebben foglalkozni a költészettel. Czeidli István 2005-ben adta ki első verseskötetét, hamarosan pedig az ötödik is megjelenik – derült ki a jó hangulatú, humorral is átszőtt beszélgetésből.

A várost évtizedeken át szolgáló nyugalmazott jegyző a Rákóczi Telepi Baráti Kör rendezvényén mesélt életéről, munkájáról, vidám történetekkel szórakoztatta a közönséget, illetve részletezte a rendszerváltás őt és munkatársait érintő eseményeit is. – Úgy gondolom, a jogi pálya és a költészet között nincsen nagy ellentmondás. Az emberi életviszonyok jogban ismert szabályozása igazából emberi viszonylatokat jelent, s nem csupán parancsot, hanem azt, hogy miképpen tud a jogász segítségére lenni a hozzá fordulóknak. Czeidli István az ezredfordulón költözött Devecserbe, első könyve, az Egyszerűen, a város támogatásával jelent meg. A klubdélutánon felolvasta ennek címadó költeményét is. A program hangulatát Merse Orsolya és Bákai Alexandra tanuló hangszeres előadása is fokozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!