Várpalota

2015.09.24. 09:28

Emelkedő bérleti díjak és jégpálya Várpalotán - Ezekről is döntött a képviselő-testület

Várpalota – Emelkedik az önkormányzati bérlakások bérleti díja, október közepén pedig megnyitja kapuit a városi jégpálya is – döntött csütörtöki ülésén a várpalotai képviselő-testület.

Szabó Péter Dániel

Az Inotát és a Készenléti-lakótelepen megválasztott dr. Opsitos István kivételével minden képviselő megjelent a csütörtöki ülésen, így az határozatképes volt. A napirend elfogadása után vita nélkül döntöttek a városatyák a közterületek elnevezéséről és a házszámozás rendjéről szóló rendelet módosításáról, s a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló rendelet módosításáról. Utóbbiban lényeges változás, hogy nem adható támogatás annak, akinek lakástulajdona van vagy valaha volt.

A városi jégpálya tavaly is nagy kihasználtsággal működött, idén október 16-án nyitja meg kapuit (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Döntöttek a képviselők arról, hogy emeli a komfortos és félkomfortos önkormányzati bérlakások bérleti díját az önkormányzat a 2016-os évben. Az eredeti változat szerint nem emelkedett volna a bérleti díj, ám a napirend vitájában Falussy Sándor képviselő (MSZP) kiemelte, sokan azt hiszik, hogy szociális érzékenység gyanánt érdemes változatlanul hagyni a bérleti díjakat, ám figyelembe kell venni, hogy többféle lakástípus van a város tulajdonában, amelyek eredeti funkciója (fiatalok háza, szociális bérlakás..stb.) már a múlt ködébe vész. Közben azonban óriási a kereslet a bérelhető lakásokra, főképp a komfortos és félkomfortos ingatlanokra, amelyekben nincs bent a régen áldásnak számító távfűtés. Épp ezért olyan lakbért kell meghatározni, ami valamelyest közelít a piaci árhoz, s egyéb szociális támogatásokkal segíteni a rászorulókat. Hozzátette, hosszabb távon érdemes lenne tovább növelni az önkormányzati bérlakások számát is.

Talabér Márta polgármester (Fidesz-KDNP) elfogadta képviselő érvelését, s a felvetésére reagálva elmondta, a városi televíziónak korábban helyet adó lakások felújítása már folyamatban van, a jövőben ezek is önkormányzati bérlakásként funkcionálhatnak majd. Elsősorban a városban közszolgálatot teljesítő személyek számára kívánja fenntartani a város.

A döntés szerint végül a komfortos lakások bérleti díja négyzetméterenként havi 335 forintról 450 forintra, a félkomfortos lakásoké pedig 225-ről 300 forintra nő 2016-ban.

Elfogadták a képviselők az önkormányzati lakásokról szóló rendelet módosítását is. A változás lényege, hogy a polgármesteri kabinet iroda a jövőben az önkormányzati bérlakásokban havonta olvassa le a mérőórákat, s az ott jelentkező fogyasztást továbbszámlázza a lakók felé. Ezt követően Várpalota integrált településfejlesztési stratégiáját is vita nélkül fogadta el a testület.

A víziközmű vagyon értékelésének elhalasztásáról, s a Bakonykarszt Zrt-vel erre a célra kötött együttműködési megállapodások visszavonásáról is határozott a testület. Falussy Sándor képviselő felhívta a figyelmet, hogy ugyan most visszajön a pénz a társaságtól, de arra később is szükség lesz, hiszen a feladat továbbra is adott. Talabér Márta polgármester elmondta, az érintett 19,3 millió forintot a helyi csatorna- és vízhálózat felújítására fordítja a város.

Módosította a határidőt a testület a helyi járatú autóbusz szolgáltatást végző Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. első félévi beszámolója ügyében, mivel a cég nem tudta időre elkészíteni az anyagot. Így a képviselők októberben tárgyalhatják az előterjesztést.

A testületi ülés végén Talabér Márta polgármester elmondta, október 16-án nyit a Várpalotai Közüzemi Kft. által üzemeltetett városi jégpálya, amelynek idén is a cég Bányabekötő úton található telephelye ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!