Várpalota

2015.10.23. 12:27

Fiatal srácok forradalma

Várpalota – Az volt a legnagyszerűbb 1956-ban, hogy a forradalmat az akkori munkások, bérből és fizetésből élők, a fiatal srácok csinálták, jelentette ki a várpalotai ünnepségen Treuer Imre önkormányzati képviselő.

Szabó Péter Dániel

A Thury-vár rendezvénytermében tartott megemlékezésen kiemelte, ők valóban kisemmizettek és jövőtlenek voltak, mégsem törődtek bele a kilátástalanságba. – Üres volt a zsebük, de hatalmas a szívük és a bátorságuk! Hitből, hazaszeretetből és szabadságvágyból a legnagyobb dolgot hozták létre: fellázadtak és ezzel visszaadták a nemzet méltóságát. Róluk kellett azt hallgatnunk évtizedeken át, hogy köztörvényes bűnözők – mondta el Treuer Imre.

Treuer Imre ünnepi beszédében leszögezte, a forradalmárok visszaadták a nemzet méltóságát
Fotó: Szabó Péter Dániel

A folytatásban Katona Csaba alpolgármester gratulált a középiskolai ösztöndíjban részesült palotai diákoknak, majd díszes zászlótartó rudat adományozott az idén 40 éves Gábor Áron Nyugállományúak Klubjának. A gratulációt Dobszai József nyugállományú alezredes, a klub elnöke vette át.

Sz. Csordás Éva és Rábai Zsanett, a Váci Mihály Irodalmi Színpad előadóművésze versekkel idézte meg a forradalom hangulatát

Egerszegi Lajos várpalotai ’56-os túlélő is koszorúzott a Thuri téren található emlékműnél. Mellette Schmidt Ferenc, az ’56-os szövetség helyi elnöke

Az ünnepi műsort a Váci Mihály Irodalmi Színpad előadóművészei, Sz. Csordás Éva és Rábai Zsanett adta, verses összeállításukban idézték meg a forradalmat s a szabadságharc leverését követő letargikus hangulatot. A várpalotai megemlékezés a Thuri téren, az ’56-os emlékműnél koszorúzással zárult. Az önkormányzat mellett a fegyveres erők, politikai pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet koszorúit és virágait katonai tiszteletadás mellett a posztamensnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!