Várpalota

2016.01.05. 08:42

A trianoni békeszerződés margójára

Várpalota – Az utolsó esély címmel jelent meg vitéz Pongrácz György közíró legújabb könyve, amelynek bemutatóját a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban tartották a közelmúltban.

Szabó Péter Dániel

Az 1926-ban a felvidéki Magyardiószegen született író visszatérő vendég Várpalotán. Több alkalommal tartott már előadást hadtörténeti témában, az elmondottakat saját tapasztalataival kiegészítve, hiszen ő maga is harcolt, majd hadifogságba esett a II. világháborúban. Legutóbbi, Egy másik Nürnberg címmel megjelent kötetét is a Thury-várban mutatták be, ezúttal pedig a városi könyvtár kamaraterme szolgált helyszínéül az Utolsó esély című könyv ismertetőjének.

A szép számban megjelent érdeklődőket a rendezvényt a házigazda könyvtárral együtt szervező Gábor Áron Nyugállományúak Klubja elnöke, Dobszai József nyugállományú alezredes köszöntötte, aki egyben ismertette a több újságban és folyóiratban is rendszeresen publikáló közíró kalandos életútját is.

Horváth Csaba, a jogfolytonos Vitézi Rend országos törzskapitánya (jobbra) mutatta be a kötetet. Háttérben a szerző, Pongrácz György és Dobszai József nyugállományú alezredes
Fotó: Szabó Péter Dániel

A könyvről, ami az első világháborút követő békediktátumok következményeit ismerteti, vitéz Horváth Csaba, a jogfolytonos Vitézi Rend országos törzskapitánya beszélt. Hangsúlyozta, maximálisan egyetért a szerzővel, aki hiányolja az általános iskolákból a hazafias nevelést, egyben kritikával illeti a hazai történelem tankönyveket is. – A fiataloknak jobban kellene ismerniük a trianoni döntés körülményeit és hátterét, a honi tankönyvek azonban néha túl röviden és tömören tárgyalják a témát. Nem véletlenül került a könyvbemutató sem Várpalotára, hiszen itt működik az ország egyetlen Trianon Múzeuma, amelyet minden általános és középiskolásnak látnia kellene – tette hozzá az országos törzskapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!