Várpalota

2016.03.20. 15:54

Hármas könyvbemutató Kubik Annával a várpalotai könyvtárban

Várpalota - Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában hallhatta a közönség Zsirai László legújabb novelláit és verseit a napokban a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

Rendhagyó könyvbemutatóra hívta a napokban a városi könyvtár Várpalota irodalomkedvelő közönségét, hiszen nem mindennapi, hogy egy kortárs alkotónak alig néhány hónap leforgása alatt három kötete is megjelenjen. Márpedig a Budapesten élő Zsirai László író, költő ilyen ember, ráadásul három különböző műfajban alkotott maradandót. – Számomra is furcsa, hogy a korábbi hat–nyolc éves periódusokkal ellentétben ezúttal szinte egyszerre jelent meg három könyvem, ám ilyen a kortárs irodalom. Ha akad szponzor, ki kell adni a kötetet – jegyezte meg bevezetésképp egy félmosoly kíséretében Zsirai László.

Az Érezzék egy kézfogásról című például egy esszé-portré kötet. Ebben az idén hatvanéves alkotó nyolc, hozzá valami okból igen közel álló, a honi irodalomban is fontos szerepet betöltő embert mutat be a saját szájíze szerint. Bárdosi Németh János, Vasadi Péter, Fodor András, Tandori Dezső, Ladányi Mihály, Tüskés Tibor, Bíró András és a kötet címét is adó Váci Mihály életével és személyiségével ismerkedhet meg jobban az olvasó az oldalakat lapozgatva.

A Jégeső Afrikában című kötetben Zsirai-novellákkal találkozhatunk. A mindennapi problémákra és történésekre is reflektáló, részben szociografikus írásokban rendre fellelhető az alkotó finom humora, ami Kubik Annát is megfogta első találkozásuk alkalmával egy könyvbemutatón. Ezt már az Ősiben született, így Várpalotára szinte hazatérő színművésznő mondta el, majd fel is olvasta a Lúdas Matyi rendhagyó fővárosi kalandozását feldolgozó novellát.

Az Üzenet Szamáriából című kötetben – amelyből több verset is előadott Kubik Anna a városi könyvtárban – Zsirai László költészete került a középpontba, ami a novellákhoz hasonlóan fanyar humorról, érzékeny látásmódról tett tanúbizonyságot.

A könyvbemutatón ott volt a Pannon Lapok Társasága Prémium magazinjának stábja is, hiszen a legfrissebb lapszámban épp Kubik Annával olvasható egy interjú Varga Róbert újságíró tollából. A lapot sokan dedikáltatták is a színművésznővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!