Várpalota

2016.11.12. 17:12

Nemzeti identitás - Tízéves a Palotai Turul Társaság

Várpalota – A nemzeti gondolkodás köti össze a Palotai Turul Társaság tagjait, akik az egyesület alapításának tízéves évfordulójára emlékeztek a várpalotai Trianon Múzeumban.

Balla Emőke

A Palotai Turul Társaság 2006-ban alakult; egymásra találtak, közösséget alkottak azok a várpalotai civil emberek, akik szívükön viselik a nemzet sorsát, tenni akartak érte. A társaság célja a nemzeti hagyományok megőrzése, a történelmi múlt megismerése, a kultúra terjesztése, megismertetése, a nemzeti ünnepek méltó megemlékezése. Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke elmondta: fontosnak tartják az ünnepségek szervezését, rendszeresen megemlékeznek a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, a trianoni évfordulóról, az '56-os vértanúk emléknapjáról, az október 23-i forradalomról, a doni hősök emléknapjáról. Az egyedülálló Történelmi zászlók találkozója rendezvényükön mintegy 200 történelmi zászló felvonulásával, több száz résztvevővel, neves előadókkal igyekeznek bemutatni a nemzeti szimbólumokat. Kiemelte az idén elhunyt Schmidt Ferenc egykori országgyűlési képviselő szerepét, aki sokat tett 1956 emlékének ápolásáért, nevéhez fűződik például az inotai '56-os emlékmű, tiszteletbeli tagja volt a Palotai Turul Társaságnak.

 

Az egyesületet tizenhárman alapították, közülük tízen jelen voltak a Trianon Múzeumban szombaton tartott családias hangulatú megemlékezésen, kötetlen beszélgetésen. Az egyik alapító tag, az egyesület első elnöke, Budai László könyvtárvezető felidézte a kezdeteket, a tüntetéssorozatot, az elhatározást, hogy társaságot alapítanak. Az alapító tagok közül többen is elmondták, miként csatlakoztak a közösséghez; nemzeti gondolkodásúak voltak, fontos volt számukra a nemzeti identitás, nem szabad, hogy ez szélsőség legyen, hangsúlyozták.

A megemlékezésen elhangzottak dalok, versek, prózák, Gágó Zsolt, Gágó Zsófia, Sági Judit, Gábris József, Borzási Nikoletta és Vaszily Zsolt előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!