Várpalota

2015.01.13. 12:55

Csiky Iván díszpolgárra emlékeztek Várpalotán

Nincs a világnak az a városa, se London, se Párizs, amiért én Várpalotát itt hagynám. Megéltem a pusztulását, az újjáépítését, rengeteg barátom van, szeretnek, Palotától megkaptam mindent.

Szabó Péter Dániel

Csiky Iván, Várpalota tizenöt évvel ezelőtt elhunyt díszpolgára mondta mindezt a városi érdemrend átvételét követően. A róla elnevezett, s a mai napig példaértékűen működő utazók klubja megemlékezést szervezett a közelmúltban. A művelődési központ feldíszített termében a portréja mellett Simonovics Attila elnök megnyitó szavai után Tolonics István vezetőségi tag beszélt a névadóról.

Csiky Ivánnak sokat köszönhet Várpalota városa

– Iván bácsi halála óta Csiky Iván Utazók Klubja a nevünk. Most, tizenöt évvel halála után a 105. születésnapjára is emlékezünk, tisztelettel gondolunk rá. Csiky Iván 1909-ben született, a Romániához tartozó Felpestes községben. A család sok hányattatás után 1926-ban került Várpalotára. Csiky Iván a Várpalotai Szénbányáknál helyezkedett el, 1972-ben, negyvenegy évi szolgálat után lett nyugdíjas. Már aktív korában közeli kapcsolatba került a háború alatt deportált lengyelekkel, sorsukat a szívén viselte, tevékenységéért a lengyelektől kitüntetést kapott, de elismerésben részesült a csehszlovák-magyar barátság érdekében végzett tevékenységéért is – sorolta Tolonics István, majd beszélt Csiky Iván munkásságáról is.

Az örökké aktív díszpolgár életét végigkísérte a sok társadalmi tevékenység, a másokért munkálkodás, a kultúra és a sport területén. Több szervezetnek is aktív tagja volt, ő indította el a Virágos Várpalotáért mozgalmat.

– 1956-ban került kapcsolatba Körmöcbányával. A személyes ismeretség hamar a két város sport- és kulturális kapcsolatává fejlődött. Ennek a kapcsolatnak eredménye az is, hogy a két település testvérvárosi szerződést kötött egymással. Szeretett utazni is, ezért 1981-ben megalakította a városban a mai napig működő Utazók Klubját, melynek elnöke lett – méltatta Csiky Ivánt az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!