Veszprém

2012.02.23. 08:09

Idén kezdik az építkezést

Veszprém - A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház klinikai onkológiai osztálya 1981-ben kezdte meg a működését. Az osztályon magas szintű a daganatsebészet és a kemoterápia, más területeket viszont feljeszteni kell.

Varga Ibolya

Tájékoztatást tartottak a napokban a megyei kórházban Átfogó fejlesztés a Veszprém megyei kórházban, konzorciális összefogással a Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrum létrehozásáért és az egységes regionális onkológiai ellátóhálózat kialakításáért címmel. A projekt költsége  3 milliárd 681 millió forint, melyből  2 milliárd 347 millió forintot az Európai Unió és a magyar állam támogatásként juttat az  épülő intézménynek.

Dr. Hornyák Lajos, a megyei kórház klinikai onkológiai osztályának vezető főorvosa elmondta, az idei év végén várhatóan elkezdődik és  2014 őszére befejeződik a munka. Az új létesítményt a korábbi szülészeti épület helyén  építik fel. A tervek szerint 62 ágyon látják majd el a térség onkológiai betegeit. Korszerű sugárterápiai és laboratóriumi berendezéseket építenek be, a sugárkezelésekhez beszerzendő két korszerű géppel évente ezerötszáz ember kezelését végzik majd el.   Az új épületben kialakítanak még egy tizenkét ágyas speciális kezelő- és megfigyelőegységet is, itt látják el a járó betegeket is.

Igen jó eredményekkel büszkélkedhet a tüdőrákos betegek gyógyításában a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet - mondta előadásában dr. Medgyasszay Balázs, a farkasgyepűi intézmény megbízott főigazgatója. Az intézetben európai színvonalú részlegek mellett még régi kis pavilonok is működnek. Várhatóan még ezen a nyáron megkezdődik az építkezés, melynek keretében jövő év tavaszára felépül az új, 490 négyzetméteres diagnosztikai szárny két meglévő épület között, azok összekötésével. A fekvő betegeket ellátó szárnyakhoz közvetlenül kapcsolódó földszintes épületben akadálymentes kialakítással azok a vizsgáló-, diagnosztikai helyiségek, berendezések kapnak helyet, melyek most szétszórtan működnek.

 

Egy órán belül juthassunk a centrumba

A konferencia előadásaiból kiderült, hogy az onkológiai centrum megépítésének igényekor, 2006-ban még nem döntötték el, hogy Székesfehérvár vagy Veszprém kapja-e meg ezt a lehetőséget. A vizsgálatok azonban azt igazolták, hogy Székesfehérvárról egy órán belül el lehet jutni Budapesten egy magas színvonalú ellátást nyújtó intézménybe, míg Veszprémből  csak hosszabb utazással, ezért, ha  az egészségügyi ellátás területi szempontjait is figyelembe vesszük, itt indokoltabb a beruházás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!