Veszprém

2012.04.22. 08:34

A keresztény nevelés és oktatás

Veszprém - A keresztény nevelés és oktatás múltja, jelene és jövője Veszprémben címmel tartottak egyháztörténeti konferenciát szombaton a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában.

Balla Emőke

A belvárosi rekonstrukciós pályázathoz kapcsolódott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, valamint a Városi Művelődési Központ és Könyvtár által szervezett tudományos konferencia. Ez a rendezvény a "szellemi rekonstrukció", fogalmazott az egyik szervező. A programban elhangzott előadások a középkortól kezdve napjainkig bemutatták Veszprém nevelését és oktatását.



Dr. Varga István, a Veszprémi Hittudományi főiskola rektora, a program moderátora a főiskola újraalapításáról, a szemináriumi életről beszélt, de szó volt többek között arról, hogy Veszprémben a székesegyházon kívül az Árpád-kortól kezdve több egyházi intézmény létezett: a várbeli Mindenszentek társaskáptalan, a négy plébániatemplom, a Szent Katalin domonkos rendi kolostor, illetve a kissé távolabb fekvő veszprémvölgyi Szűz Mária kezdetben görög rítusú, majd ciszterci rendi apácamonostor.



A középkori Veszprém oktatásáról dr. Solymosi László akadémikus, egyetemi tanár tartott előadást, Takáts István főiskolai adjunktus Papnevelés a tridenti zsinat szellemében címmel írt dolgozatot, dr. Koltai András levéltáros a 18. századi piarista rendet és papnevelést, dr. Hudi József történész a veszprémi piarista gimnázium  kiegyezés korában való szerepét ismertette, dr. Gárdonyi Máté főiskolai tanár a 20. századi papnevelést. Szűcs Attila igazgatóhelyettes a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolát, Gaál Richárd középiskolai tanár a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolát mutatta be. Farkas István piarista igazgató a jövő katolikus neveléséről beszélt. Az Országgyűlés tavaly decemberben szavazta meg az új köznevelési törvényt. 



Ez tartalmazza a pedagógia három legfontosabb elemét: a hagyománytiszteletet, a jelen elvárásait és a jövőképet. Az előadó hangsúlyozta: a kereszténység az örök jövőt hirdeti. A keresztény világnézet olyan szilárdságot ad, amely a halál színe előtt sem lesz semmivé.

A tudományos konferenciát a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolát bemutató kiállítás nyitotta, melyet Borián Tibor piarista atya, az iskola nyugalmazott igazgatója ajánlott a látogatók figyelmébe. A tárlat bemutatja az iskola történetét, múltját, az alsó tagozatosok, a felső tagozatosok, a gimnazisták életét, az egészségügyi képzést, a sport eredményeket, az intézmény cserekapcsolatait és hitéletét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!