Veszprém

2012.04.26. 09:57

Optimalizált szennyvíztelepek

Veszprém – Közel kétéves fejlesztés eredményeként létrejött egy szennyvíztelepek működését optimalizálni tudó mobil rendszer, amelynek működését csütörtökön mutatták be a Pannon Egyetemen.

Tremmer Tamás

Közel kétéves fejlesztés eredményeként összefogással létrejött egy mobil szennyvíztisztító szolgáltató központ (Szetiko). A projekt összértéke 400 millió forint volt, amihez, 240 milliós forint uniós támogatást nyertek.

Simon László, szoftverfejlesztési cégigazgató elmondta, fejlesztésüknek kettős haszna van. A tisztítás hatékonyságának növelésével a kimenő víz esetében jobb értékeket tudnak produkálni, ami ha nem történik meg, a különféle szabályozók életbe lépésével nagyon komoly bírságokat jelenthetnek a telepek működtetői számára. Másrészt az optimalizálással a kommunális szennyvíztisztító telepek költségei is csökkenthetőek.

A rendszert úgy kell elképzelni, hogy a már működő szennyvíztelepre telepítenek kettő-kettő mérőkonténert. Egyikben a befolyó szennyvíz, a másikban a kifolyó tisztított víz paramétereit mérik online analizátorokkal folyamatosan. Az adatokat egy központba továbbítják, ahol ezeket az optimalizáló szoftverrel feldolgozzák. Az eredményeik alapján tesznek javaslatokat a telep működésének javítására. Egy-egy szennyvíztelep felmérése, a javaslatok kidolgozása 1-2 hónapot vesz igénybe. Az optimalizálással 10-15 százalék megtakarítás biztosan elérhető.

Eddig két prototípust készítettek el, ezek jelenleg Várpalotán és Veszprémben működnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!