Veszprém

2012.04.03. 07:49

Passió-ősbemutató

Veszprém - Kollár Kálmán Veszprémi Passiójának ősbemutatóját a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság adja elő a Szent Mihály-bazilikában szerda este hét órakor.

Balla Emőke

Kollár Kálmán Veszprém város és a megye közismert zenepedagógusa. 1963-tól  a Veszprémi Liszt Ferenc Kórus művészeti vezetője; tapasztalt és magas színvonalú szakmai vezetésével kimagasló érdemeket szerzett nemcsak Veszprémnek,  de az országnak is. A muzsika  erejében hívő emberként pályafutása alatt emberek százezreit tette gazdaggá.  A sok  rangos zenei esemény, nemzetközi romantikus kóruszenei találkozó, koncertek szervezése, cd-k és tanulmánykötetek megjelentetése után 2004-2008 között a veszprémi székesegyház levéltárában fellelt művekből készült el a Musica Antiqua Vesprimiensis lemez.
 
Kollár Kálmán karnagy  a tavaly és idén írt Veszprémi Passió  holnap esti ősbemutatójára készül. A keresztény liturgiának  évente visszatérő fontos eseménye a Megváltó szenvedésének és kereszthalálának  felidézése. Ennek  közösségben előadott, dramatizált, az utolsó vacsorától az eltemettetésig  felidézett változata a passió.  Kollár Kálmán ősbemutatóján  szólót énekelnek a Liszt Ferenc Kórustársaság tagjai - Sokhegyi Zsolt, Somos Zoltán, Herczeg Gábor Sándor, Szuromi Miklós, Dobosi Gergely, Tóth Tihamérné, Csizmadia Sándor és Eck Péter -,  valamint Nagy Károly kanonok. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!