Veszprém

2012.05.23. 18:31

A jövő sem a régi

Veszprém - Közpolitikai vitaestet szervezett az LMP, Már a jövő sem a régi címmel.

Balla Emőke

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő (LMP) az ifjúsági stratégiáról, annak hatásairól kérdezte az est vendégeit, Vágó Gábort, az LMP országgyűlési képviselőjét, Janzsó Ádámot, a Várfok Alapítvány irodavezetőjét és Vajda Gábort, a Veszprém Egyházmegyei Ifjúsági és Lelkipásztori Fórum irodavezetőjét.

Vágó Gábor szerint az egzisztenciális problémák megoldása a legégetőbb. A fiataloknak nehéz a lakáshoz és a munkahelyhez jutás, a fizetésük is kevesebb, ami a lakáshoz jutás problémáját erősíti. Szerinte az ifjúsági stratégiával a cél megvan, de az eszközök nincsenek meg. Janzsó Ádám kiemelte, fontos a helyi fiatalokkal a személyes kapcsolattartás. Ismerni kell őket és körülményeiket. Így lehet és kell adaptálni helyi szintre a programot. Vajda Gábor jónak tartja egy központi koncepció meglétét, de problémaként említette, hogy a stratégia kettéosztja a fiatalokat budapestiekre és vidékiekre.

Gerstmár Ferenc kérdésére, hogy létezik-e ifjúsági identitás, működik-e érdekérvényesítés, Janzsó Ádám elmondta, a 18 év alattiak a legveszélyeztetettebb korosztály. Fontosnak tartja a 28-29 évesen családot alapítóknak, a fiatal családoknak a támogatását. Vajda Gábor szerint ha egy fiatal intézményesített közösségben van és szerencsés, jó közösségbe kerül. Ha viszont van egy rossz húzóerő, könnyen rossz közösségben találja magát. Szerinte a legfontosabb a lakhely szerinti közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!