Veszprém

2012.12.03. 18:19

Műsor nyitott szívvel

Veszprém - Azon dolgozunk, hogy a fogyatékkal élő embereknek is ugyanolyan esélyei legyenek a mindennapokban, mint a többi embernek. A Városi Művelődési Központban a fogyatékkal élők világnapjának kulturális rendezvényén hangzott el az a mondat.

Varga Domokos Péter

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének  (ÉFOÉSZ) alelnöke fogalmazott így köszöntőjében. Horváthné Somogyi Ildikó elmondta, idén 31 éves a 22 ezer tagot számláló ÉFOÉSZ. A fogyatékkal élő embereknek támaszra van szüksége ahhoz, hogy együtt tudjanak élni a többséggel. Biztosítani kell számukra az integráció lehetőségét. Itt a megyében támogató szolgálatot, nappali intézményt és védett munkahelyet is tartanak fenn, ahol 65 személy dolgozik.

Az ÉFOÉSZ megalakulása óta szorgalmazza, hogy a fogyatékkal élők saját vagy bérelt lakásban élhessenek. Ez a megyében Tapolcán valósulhatott meg először. A három fiatal önállóan él, szükség esetén igénybe veszik a szociális ellátó rendszer szolgáltatásait.

 



Csizmadia György, az Éltes Mátyás intézet lakója kezében tartja kedvenc festményét. Alkotásaival rendszeresen vesz részt különböző tárlatokon. Mellette Zeitler Gabriella, az intézmény dolgozója (Fotó: Varga Domokos Péter)



Veszprém önkormányzata nevében Némedi Lajos alpolgármester üdvözölte a rendezvényt. Elmondta, az ehhez hasonló rendezvényeken mindig azt tapasztalta, a részt vevők sokkal nagyobb szívvel adják elő műsorukat", mint egészséges társaik. A világnap számára megfelelő időpont a december 3-a, advent első vasárnapja után, mivel karácsony előtt még jobban áthat bennünket az önzetlen szeretet.










Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!