Veszprém

2013.01.28. 19:13

Módosítják a helyi járati menetrendet Veszprémben

Az előzetes várakozásoknak megfelelően február 1-től módosul a helyi járati autóbuszos menetrend. A Balaton Volán a tervezett járatleállításoktól – a város egyetértésében - költségmegtakarítást kíván elérni.

Tremmer Tamás

Az év végével lejár a tízéves ciklus, ezért Veszprém önkormányzata kiírta a helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési szolgáltatás nyújtására szóló pályázatát, de az eredménytelenül zárult. Ennek ellenére a város nem maradt helyijárat nélkül, az önkormányzat pályázati eljáráson kívül, közvetlenül a Balaton Volánnal kötött kettőéves szerződést. 2013. január 1-től nem hozzájárulást fizet a város a szolgáltatónak, hanem szolgáltatást vásárol.

Mivel a helyijárati közlekedés veszteséges üzletága a Bakony Volánnak, a megállapodás része, hogy csökkentik a szolgáltató költségeit. E szempontok figyelembe vételével a munkanapi közlekedésben két területen terveznek módosítást. Az egyik terület a járati útvonalak rövidítése. E területen az 5. sz. vonal Dózsa tér – Szikra utcai szakaszát megszüntetik, illetve az 1. számú buszjárat útvonalát rövidítik. A másik terület pedig a csúcsforgalmi időszakban az úgynevezett iskolás járatok közlekedésének részbeni megszüntetése a 3-as, a 4-es és a 6-os számú vonalakon.

Jelentős menetrendi változások lesznek a szabad- és munkaszüneti napi közlekedésben. Jelenleg a főbb vonalakon (1, 2, 3, 4, 5, 7) a járatok 30 perces periódusban közlekednek szabadnapon délelőtt, illetőleg munkaszüneti napon délután. A menetrend módosítását követően a 4-es, és a 7-es vonalak járatainak kivételével a periódusidőt 60 percre növelik. A lakótelepeket érintő járatok menetrendjének összehangolásával szabad- és munkaszüneti napokon is biztosítható a félórás eljutási lehetőség.

A változtatás február 1-én lép hatályba. Az új menetrend a közlekedési vállalat honlapján elérhető.

 

A menetrend módosítás során elsődleges szempontként kezelték a költségcsökkentést, illetőleg azt az elvárást, mely szerint munkanapokon biztosítani kell a zsúfoltságmentes közlekedést. A tervezett járatleállításokkal éves szinten 6,5 százalékkal csökken a Balaton Volán menetrendi kilométere. A teljesítmény megtakarításon túl a helyijárati közlekedés biztosításához értelemszerűen kevesebb autóbuszra van szükség, amely további költségmegtakarítást eredményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!