Veszprém

2013.04.24. 16:30

Várják a kérelmeket

A területalapú támogatásokra vonatkozó egységes kérelmek május 15-ig folyamatosan benyújthatóak; a határidő nem jogvesztő, azonban utána napi egy százalékos támogatáscsökkentés mellett lehet csak az alapkérelmeket beadni.

Halmos György

Erről Kovács Zoltán, a megyei kormányhivatal vezetője beszélt szerdán. Hozzátette, azért is fontos a határidőket betartani, mert június 10-ét követően indoklás nélkül elutasítják ezeket a támogatási kérelmeket. Boros Gábor, a kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervének vezetője arról beszélt, hogy a megyéből mintegy 4500 kérelem érkezik be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MNVH).

Elhangzott, hogy az egységes területalapú támogatásnál a földhasználatnak rendezettnek kell lennie, a bejegyzett földhasználó jogosult a támogatás benyújtására. (A földhasználati bejelentés az idei évtől díj- és illetékmenetes.)

Az igazgató megemlítette: érdemes megfontolni az egységes kérelembenyújtási körbe tartozó mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott a támogatás igénybevételét is, amit az elmúlt évek időjárási viszontagságai indokolnak. Czapáry Rita, az MVH megyei kirendeltségének vezetője a gyakorlati tudnivalók kapcsán azt jegyzete meg, hogy ügyfélkapus hozzáféréssel, kizárólag elektronikus felületen lehet igényelni az egységes területalapú támogatást.

Kérelemben valamennyi igényelni kívánt jogcímet külön-külön jelölni kell. Megemlítette eddig a kérelmek ötöde érkezett be. Hangsúlyozta, hogy a gazdálkodóknak a járási hivatalok falugazdászai, illetve az agrárkamara tanácsadói nyújtanak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!