Veszprém

2013.07.03. 17:39

Mire jó a vers?

Rendhagyó irodalmi esten a magyar költészet tizenkét ismert versét szavalta el Pusztay János.

Marton Attila

A Veszprémi Akadémiai Bizottság (VEAB) székházában a 12 legszebb magyar vers elnevezésű konferencia- és könyvsorozatot ismertették, amelynek programjában 2007 őszétől országszerte szerveztek versmondással egybekötött tanácskozást egy-egy költő művére fókuszálva. Bevezetőjében Fűzfa Balázs, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense felidézte: hat év alatt 12 ezer diák szavalta el a verseket, amelyeket hat finnugor nyelvre is lefordítottak.

 

Fűzfa Balázs (jobbról), az első sorban Bíró Péter, a Veab elnöke, mellette Pusztay János (Fotó: Gáspár Gábor)



A remekművek képesek újrateremteni a nyelvet, s hozzájárulhatnak a jobb emberi megértéshez – mondta.



A bevezető után Pusztay János egyetemi tanár elszavalta a kiválasztott 12 legszebb magyar verset: József Attila Eszmélet, Nagy László Ki viszi át a Szerelmet, Petőfi Szeptember végén, Radnóti Levél a hitveshez, Arany Szondi két apródja, Vörösmarty A vén cigány, Pilinszky Apokrif, Berzsenyi Közelítő tél, Ady Kocsi-út az éjszakában, Weöres Valse triste, Babits Esti kérdés és Kosztolányi Hajnali részegség című költeménye hangzott el. Szinte megállás nélkül tolmácsolta a létezés alapkérdéseit körbejáró műveket, kivételes élménnyel gazdagítva a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!