Veszprém

2013.09.08. 09:14

Jó programokkal az élhetőbb városért

Veszprém alpolgármestere, Brányi Mária tartott tájékoztatót két szeptemberi programról, melyek segítenek abban, hogy méginkább élhető legyen a város.

Varga Ibolya

A Kulturális örökség napja és a Mobilitás hét veszprémi rendezvényeit vázolta fel Brányi Mária. Az Európai Unió támogatásával 1991-ben kezdték el szervezni a tagállamokban az Európai örökség napokat, melyek célja, hogy az épületek értékeire irányítsák a közönség figyelmét.

Több előtt naponta elmegyünk, némelyiket rendszeresen látogatjuk, mégis ismeretlenek maradnak előttünk a különlegességeik. Ezt a programot Veszprémben szeptember 21-én és 22-én tartják meg. Előzetes bejelentkezés alapján látogatható lesz a várbörtön, a Benedek-hegyi óvóhely és a kisvasút alagútja.

A Bakonyi házban azt nézhetik meg az érdeklődők, hogy miként éltek hajdanán egy olyan házban, melybe nem vezették be a vizet. A tűztorony, a balácapusztai villagazdaság, az érsekség, a színház, a megyei könyvtár, a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza is részt vesz a programban. Különleges csemege, hogy a látogatóknak is megnyitják a Davidikum és a Várfok kollégium kertjeit.

Az Európai mobilitás hét keretében szeptember 16-a és 22-e között a fenntartható és környezetbarát városi közlekedést népszerűsítik. Meghirdetik a közlekedési kígyó nevű versenyt az általános és a középiskolák diákjainak. Már előtte is szorgalmazzák, hogy az intézményekben alakítsanak ki kerékpártárolókat. Arra kérik a diákokat, hogy biciklivel vagy autóbusszal járjanak az iskolába, ne a szülők autóján vitessék magukat.

A Tekerj a kedvezményért programsorozatban a vendéglátók adnak árengedményt azoknak, akik kerékpárral érkeznek hozzájuk. Ezeken a naponkon saját névre szóló forgalmi engedéllyel ingyen utazhatnak a városi buszokon az autósok. A tudatos és felelősségteljes autóhasználókat zöld almával, az egyedül utazókat citrommal ajándékozzák meg a város több pontján. Környezetbarát munkahelyeket jutalmaznak.

A programsorozat csúcspontja a szeptember 20-i autómentes nap lesz, melynek az egyetemi stadion ad otthont. A Wartha Vince utcai nagy parkolót és az út egy részét elzárják a forgalom elől, azon a napon ott még a helyijáratú buszok sem közlekedhetnek. Szeptember 21-én egészségnapot tartanak a Lovassy gimnáziumban, 22-én pedig kerékpáros városnézésre invitálják a családokat, a túra 14 órakor az Óváros térről indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!