Veszprém

2013.10.16. 13:27

Kérdőjelek a Volán-társaságok átalakítása körül

A helyi közösségi közlekedés-fejlesztés lehetőségeiről és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő országos roadshow-járól beszélt Nagy Piroska független önkormányzati képviselő kedden sajtótájékoztatón.

Marton Attila

Elmondta, a Balaton Volán keddi közgyűlése érintheti a cég átalakulását, ugyanis a Volán-társaságok helyett hét regionális cég jön létre, a veszprémi székhelyű Balaton Volán Zrt. a szombathelyi holdinghoz csatlakozott.

Az új társaság fontos kérdései, milyen fejlesztéseket terveznek, milyen néven folytatja működését a cég, megmaradhat-e Veszprémben a társaság, ami a város adóbevételei miatt is fontos kérdés, valamint terveznek-e létszámleépítést, fogalmazott a képviselő, aki arra kérte a városvezetést, figyeljék az ágazat fejlesztéseit.

Példaként a nemrég létrehozott Magyar Autóbuszgyártó Klasztert említette. Azt javasolta, a Balaton Volán és a város vezetői vegyék fel a kapcsolatot a Klaszterrel, s Veszprém kezdeményezhetné, hogy néhány hónapig próbaüzemben fusson egy-két elektromos vagy gázüzemeltetésű busz a városban. Emellett azt is ajánlotta, érdemes megvizsgálni, a magánkézben lévő ipari parkok a Klaszterrel együttműködésben bekapcsolódhatnak-e a hazai buszgyártásba.

A képviselő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) országos roadshow-járól is beszélt, ahol a vagyonkezelő listáján szereplő, ingyenesen átadható ingatlanokról és ingóságokról tájékoztatják az érintett önkormányzatokat. Az utóbbi három évben az MNV közel 30 milliárd forint értékben adott át ingatlanokat az önkormányzatoknak, év végéig további 3 milliárd értékű ingatlant terveznek átadni. A kérdés Nagy Piroska szerint azért is aktuális, mert a Veszprémet esetlegesen érintő átadás-átvétel a város jövő évi költségvetését is érintheti, amely jelenleg előkészítési szakaszban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!