Veszprém

2013.10.16. 12:50

Az ökovásárt most egészségnappal egészítették ki

Veszprém – A Csalán Egyesület megtartotta az idei második ökovásárát a História kertben, ahol már hetente tart piacot.

Varga Ibolya

A vásárba elsősorban környékbeli gazdálkodók, kézművesek és élelmiszer-termelők érkeztek. A látogatók közül sokan mentek haza emlékezetes ízekkel, természetes befőzési ötletekkel, praktikákkal, vagy annak tudatában, hogy jó egészségesnek lenni és ehhez fontos a tudatos táplálkozás is. Sikeres volt tehát a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület által szervezett, egészségnappal fűszerezett ökovásár, és a vásározók a közönséggel együtt azt remélik, hogy jövőre ismét találkozhatnak, lehetőleg többször is az élménygazdag vásári forgatagban.

Hatvan kiállító minőségi áruja, néptánccsoportok és zenészeik, hét remekbe szabott bemutató előadás és legfőképpen több ezer látogató, a megszokott jó hangulat, egészséges ízek, illatok jellemezték az ökovásárt.

– Zeneszóval, tánccal kezdődött a nagy nap, és ez a vidám hangulat megmaradt egészen végig – nyilatkozta Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke. Erre garancia volt a jó zene, az egészséges finomságok, a remek programok és persze a rengeteg látni, csodálni és vásárolni való portéka, amellyel kiállítóink készültek. A programkínálat kissé más volt, mint a megszokott, a rendezvény az egészségmegőrzés fortélyaival is megismertette az érdeklődőket, akik bátrak voltak kóstolni, érdeklődni, megmérni és lejegyezni az egészség paramétereit. Köszönjük mindenkinek, aki újra és újra megerősít bennünket abban, hogy az ilyen, egészséges, biztonságos, helyi termékekre nagy szükség van.

A természetes befőzési bemutatókon az aszalás, szárítás, savanyítás, gyümölcs és gyümölcslé befőzése mellett a házi ételízesítő készítésén keresztül ismerhették meg a látogatók a természetes tartósítási eljárások lényegi lépéseit, széles tárházát, melyet ötletadó és recepteket biztosító kiadvány – a B, mint befőzés címet viselő füzet – formájában haza is vihettek a vásározók. A Kamránk kincse versenyen csaknem negyven pályaművet kellett rangsorolnia a zsűrinek a megadott szempontok szerint. A helyi alapanyagok aránya, a tartósítószer-mentesség, az íz, a termék vonzó megjelenése mind-mind szempontként szerepelt az értékelés során.

A Kamránk kincseinek versenyén Ware Noémi lett az első, sok fűszeres paradicsomkészítményével. Ő kapta a befőzőlábost és a savanyító kő-edényt. Üstben sült szilvalekvár érdemelte a második helyet, ezt Rákos Margit készítette. Pataki Imre homoktövislekvárja egészséges tulajdonságaival is lenyűgöző volt, és készítője konyhai mérleggel térhetett haza. Negyedikként Nagy Gyula aratott sikert erdei feketeszeder-lekvárjával. Rajtuk kívül a verseny díjazottjai között szerepelt még ötödikként Buzsáki Réka levendulaszörpje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!