Veszprém

2014.01.20. 09:41

Sikerrel startoló művészbázis

Sikerrel debütált a Hangvillában a Katapult Művészbázis névre keresztelt alkotói találkozó, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendezett meg a közelmúltban a Vekkord Összművészeti Egyesület.

Szabó Péter Dániel

- A Katapult Művészbázis azért jött létre, amiért maga az egyesület is, hogy színteret adjon a városban és környékén élő alkotóknak. Az első alkalomnak, amely egyébként kiválóan sikerült, a Hangvilla adott otthont. Öröm volt látni, hogy sokan kíváncsiak voltak a kezdeményezésünkre, ráadásul színpadi produkciókkal és kiállított alkotásokkal többen is csatlakoztak hozzánk a helyszínen. Előzetesen nem is számítottunk ekkora érdeklődésre a debütáló rendezvényen. Színes volt a program, a Nyitott Műterem veszprémi és budapesti alkotói mellett a Vekkord képzőművészei, Vajda Katalin, Végh-Mozgai Henriett, Mizda Mária, Sörös Marcsi és Szilvássy Katalin is bemutatkozott a közönségnek. Mindez megerősített minket abban, hogy van igény az ilyen jellegű civil kezdeményezésekre, bízunk benne, hogy következő alkalommal, február 14-én 18 órától szintén a Hangvillában, ismét teltházas lesz a művészbázis - mondta el lapunknak Gecs Mónika, a Vekkord alelnöke.

A debütáló esten egyébként több órán át tartó műsorfolyam várta az érdeklődőket a Hangvilla kávézójában, ami kiváló helyszínnek bizonyult. Nagy Gergely gitározott, Glück Balázs egy különleges ütőhangszeren, a hangon játszott, Gecs Mónika foltmanókról szóló mesét olvasott fel, Elekes „Dé-Zé” Csaba pedig a slam poetry, vagyis a szabad, improvizatív verselés rejtelmeibe vezette be a megjelenteket. Sikeres koncertet adott a Colorado Minimal Akusztik, s megleptésképp a Mozizenekar és a Sántakutya együttes is eljátszott néhány dalt a nagyérdeműnek.

A helyszínen is alkottak a Vekkord képzőművészei. Képünkön Végh-Mozgai Henriett munkáját figyeli Miklós Tibor és Süle Kornél (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A helyszínen is voltak vállalkozó kedvű alkotók, akiknek lehetőségük nyílt a közönség elé lépni. Szőcs Gyula műveit állította ki, Zakar Zoltánné egy József Attila verset szavalt, Vincze László a saját dalait játszotta el gitáron, Menyhárt „Menyus” Tamás pedig Szilágyi Lackó emlékére íródott költeményét mondta el. A Balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnáziumból érkezett AKIK Alkotókör, azaz Fülöp Barnabás, Munding Márton és Pintér Kristóf is elhozta alkotásait, alkottak a Vekkord fiatalok (Szoboszlay Eszter és Nyakas Márton), s bemutatkozott a Veszprémi Civil Kulturális Kerekasztal.

A Vekkord alelnökétől megtudtuk, a tervek szerint havi rendszerességgel jelentkező művészbázis mellett az egyesület más programokat is szervez idén. Legnagyobb idei projektjüknek a Nagy hangszerválasztó címet adták.

- Augusztus végén a Nagy sportágválasztó mintájára rendezzük meg, ám a különböző sportágak helyett itt hangszereket próbálhatnak ki az érdeklődők. Célunk, hogy a diákokat, a zeneiskolai képzés előtt álló gyermekeket egy interaktív programot kínálunk, hogy ily módon kedvet kapjanak a zenéléshez. A veszprémi önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt, ám további támogatókat is keresünk - tette hozzá Gecs Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!