Veszprém

2014.05.21. 11:19

Megújult Veszprém belvárosa

A megyeszékhelyen élők megelégedésére megújult a belváros, de az elmúlt három évben szinte nem volt olyan intézmény, ahol ne történt volna fejlesztés, felújítás.

Balla Emőke

Veszprém belvárosa központi szerepének erősítése volt a célja a belváros-rehabilitációs projektnek. A királynék városa eddig is kedvelt turisztikai központ volt, a meg-szépült belváros terei a korábbinál is több látogatót vonzanak.

Fotó: Penovác Károly

2013-ban számos fejlesztést valósított meg az önkormányzat, talán a leglátványosabb a belvárosi rehabilitáció. Megújult a teljes belváros, új kulturális központtal gazdagodott a város, a parkolási gondokat is sikerült enyhíteni azzal, hogy megépült a parkolóház. Látványos volt a Jutasi út–Budapest utcai körforgalom átadása, ami egy középtávú közlekedési koncepció egyik legfontosabb eleme.

Fotó: Penovác Károly

A veszprémi belváros-rehabilitációs projekt átfogó célja volt a belváros központi szerepének erősítése, kereskedelmi, turisztikai és kulturális funkcióinak bővítése, vonzó közösségi terek kialakítása, valamint a közlekedési és parkolási feltételek javítása. A projekt keretében megvalósult fejlesztések ezt a célt segítették. Jó minőségű, közösségi célokra is alkalmas közterületeket alakítottak ki, a bevásárlóutca és közvetlen környéke visszanyerte vásárlóközönségét, aktívabb, élénkebb lett a belvárosi civil élet. A projekt része a Kossuth Lajos utca burkolati megújítása, aluljáró megépítése, a 190 állásos parkolóház megépítése a Bagolyvár utcában, a Hangvilla multifunkcionális közösségi tér, kulturális központ kialakítása, a Kossuth utcai „lepény” épületegyüttes homlokzatának, valamint a műemlék épületek környezetében található történelmi épület, a volt Korona Szálló épületének homlokzati megújítása. A projekt teljes elszámolható költsége 3 milliárd 129 millió forint, az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás 1 milliárd 709 millió forint. A 2007–2014-es európai uniós ciklusban a veszprémi önkormányzat 10 milliárd forint pályázati pénzt, a veszprémi gazdasági társaságok, cégek 15 milliárd forintot, a civil szervezetek 1 milliárd forintot nyertek. Veszprém a régióban a lehető legjobban, a legintenzívebben élt az uniós forrásokkal.

Fotó: Penovác Károly

A sikeres projekt az együttműködés és az összefogás diadala, fogalmazott a tavaly év végi átadóünnepségen Porga Gyula. A polgármester kiemelte: olyan létesítmények, közterületek újultak meg, melyeket ötven-száz év múlva is használnak majd a veszprémiek. A projekt különlegessége, hogy huszonöt konzorciumi partner vett részt benne. Segítették a helyi kis- és középvállalkozásokat, a munka jelentős részét veszprémi és környékbeli vállalkozók végezték. A belváros-rehabilitációs projektet a jelenlegi és a korábbi képviselő-testület egyaránt fontosnak tartotta, Pál Béla és Navracsics Tibor országgyűlési képviselők is segítséget nyújtottak.

Fotó: Penovác Károly

A városmegújító projekteknek nemcsak a fizikai megszépülés a célja, ha-nem az is, hogy a városban, valamint a környéken élő vállalkozókat segítse, adjon munkát, illetve, hogy a projektben az állami és uniós pénzen kívül a magántőke is megjelenjen.

A fejlesztések része volt egy új multikulturális közösségi tér kialakítása. A város stratégiai céljaihoz illeszkedve a volt Séd mozi teljes megújításával Hangvilla néven olyan kulturális központ jött létre, amely megjelenésével és a benne folyó színvonalas szakmai munkával a város hírnevét erősíti. A Hangvilla egy új közösségi tér, a veszprémiek hamar megszerették és napról napra használják; biztatni sem kell őket, hogy térjenek be az épületbe, használják ki a lehetőségeket, éljenek itt közösségi életet. A Hangvillában telt házas koncertek és rendezvények bizonyítják, hogy régóta szükség volt erre a közösségi térre, ahol a város ünnepi programjait is rendezheti. A termek akusztikája kiváló; a nagyterem kialakításánál elsődleges cél volt, hogy az komolyzenei koncertek számára alkalmas legyen. A Hangvillában a programokat a Programiroda Kft. szervezi. A konzorciumi partnerek összefogásán és együttműködésén túl a felelősségvállalást és a bizalmat hangsúlyozta Bélafi László, a Hangvilla-tulajdonos Swing-Swing Kft. ügyvezetője.

A belvárosi rehabilitáció első ütemének keretében megújult a Kossuth utca és a hozzá kapcsolódó terek, idén folytatódik a funkcióbővítő beruházás. Megújul a Vár Áruház homlokzata, a Lordok Háza mögötti zöld terület, a Hangvilla melletti zöld terület, valamint a Fortuna, Gizella és Sarolta udvarok. A beruházás nyáron kezdődik és egy év múlva, 2015 nyarán fejeződik be. A Smaragdváros projekt, a Jutasi úti lakótelep megújítása is idén kezdődik. Itt jelentős közterületi megújítás, négy lakóépület teljes energetikai korszerűsítése történik és egy új óvoda épül. Egy másik projekten belül 2014-ben elkezdik a Városi Művelődési Központ épületének teljes rekonstrukcióját.

Fotó: Penovác Károly

Porga Gyula polgármester bízik benne, hogy a 2014-es év is olyan sikeres lesz, mint a 2013-as. „Belakjuk a megújult tereket, épületeket. Szeretném, ha 2014 a veszprémiek éve lenne. Örüljünk közösen a sikereknek, éljük meg a veszprémiségünket. Éljünk a lehetőségeinkkel, legyünk büszkék arra, hogy ennek a városnak a polgárai, alakítói, formálói lehetünk” – nyilatkozta korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!