Veszprém

2014.05.11. 13:55

Újra népművészeti és kirakodóvásár

Veszprém - Rendkívül sokan keresték fel az Óváros téren és a Rákóczi utcában a népművészeti vásárt.

Varga Ibolya

A választék is nagyon széles volt, megtaláltak mindent, ami szem-szájnak ingere, ami remekül használható vagy jól mutat a konyhában vagy a lakás más részeiben. Bőven voltan népi ihletésű, illetve hagyományos viseletek, gyermekeknek szánt derékaljak, párnák, takarók és rájuk vidámmintás huzatok. Hagyományos játékok, mindenféle léggömb, melyekből a régi típusúakat hajtogatták is, illetve tanították hogyan kell.

Könyveket több helyen is árusítottak és a vásár külön érdekessége volt, hogy Nagy Natália, akit inkább színésznőként ismerünk, saját maga kínálta mesekönyveit. Időnként elő is adott belőlük részleteket, amit nagyon élveztek a gyerekek. Egy ilyen vásárban rendszerint megéhezik vagy megszomjazik az ember. Nem volt akadálya annak, hogy pár finom falatot, szörpöket, borokat, aszalt gyümölcsöket egyenek.


Kóstolni és vásárolni lehetett még kézműves lekvárokat, szörpöket, sajtokat, fűstölt húsféleségeket, kolbászokat, vásári édességeket. A felvidéki asszonyok aszalt gyümölcsei rendkívül népszerűek voltak, különösen az áfonya, a paradicsom, de a déligyümölcsökből készített falatok is pillanatok alatt elfogytak a kóstoltatásnál. A legtöbben a lángosokat falták, ezekkel egy sátorban készültek helyben a kürtős kalácsok.

A palóc lángost meg is töltötték és érdemes volt megkóstolni. Inni pedig a felvidéki szörpökből adtak hozzájuk. A szomszédos sátorban egy balatonalmádi büfé és falatozó kínálta a süteményeit. Ezek közül a pogácsák és a rétesek fogytak legjobban. A legnagyobb kínálatot talán a kerámiákból láttuk, ezek között voltak lakásdíszek, remekül használható főzőedények, melyek jól is mutatnak minden konyhában, játékszerek, mint például a madársíp és rengeteg el nem hervadó virág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!