Veszprém

2014.06.13. 12:11

Túra az emlékhelyek nyomában

Veszprém - Több mint húsz kilométeres gyaloglás, a megyeszékhely történelmi emlékeinek felkutatása, s katonai feladatok is várták a Jutasi Őrmester túra közel 1000 résztvevőjét.

Szabó Péter Dániel

Tizenkét általános és középiskola diákjai vettek részt az évtizedes múlttal rendelkező Jutasi őrmester túrán, amelyet pénteken rendeztek a megyeszékhelyen.  Az egykoron civil szervezetek és helytörténeti kutatók kezdeményezésre indult túrát idén az önkormányzattal karöltve az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a veszprémi katonai alakulatok szervezték. A névadás nem véletlen, az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézetet (ma a Megyei Levéltár épülete) ugyanis éppen 90 évvel ezelőtt alapították.

A csapatok péntek reggel a várból, a Szentháromság térről indultak, hogy bejárják a várost és környékét. Az általános iskolásokra összességében 10 kilométer hosszú túra várt, míg a középiskolás csapatoknak összesen 22 kilométert kellett gyalogolniuk. Kellett, hiszen a kezükbe kapott feladatlapot csak úgy lehetett helyesen kitölteni, ha ellátogattak például az Alsóvárosi Temetőben található hősi parcellához, a veszprémi 31-es honvéd gyalogezred emlékművéhez, a jutaspusztai ejtőernyős emlékműhöz, a Benedek-hegyhez vagy épp a Jókai utcán található Szent Korona-emlékhelyhez. Itt juthattak hozzá olyan információkhoz, amelyet nehezen, vagy egyáltalán nem lehet meglelni az interneten, így az okostelefonok segítségével sem spórolhatták meg a nebulók.

Balogh Zsuzsanna zászlós ellenőrzi a Kossuth iskola 2/B osztályos kisdiákjainak fekvőtámaszait (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Közben a megyeszékhely katonai alakulatainak jóvoltából honvédségi ügyességi feladatok is várták az indulókat. A fiatalabbak a Jutasi úti Honvéd-pálya melletti erdőben, az idősebbek pedig a Csatár-hegy közelében próbálhatták ki a gránátdobást, nyomhatták a fekvőtámaszokat, s játszhattak katonai memóriajátékot.

Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka a Naplónak elmondta, örömmel tapasztalták, hogy nagy az érdeklődés a túra iránt, ami a tanév utolsó napján aktív kikapcsolódás, s egyben csapatépítő foglalkozás volt a résztvevő iskolai osztályok számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!