Veszprém

2014.07.17. 17:10

Ebele Ferenc atya gyémántmiséje

Veszprém - Hatvanesztendős papi szolgálatának jubileumát gyémántmiséje bemutatásával ünnepelte nemrég Ebele Ferenc atya a veszprémi bazilikában.

Toldi Éva

A jubiláns pásztor a magyarpolányi híveknek 48 esztendőn keresztül volt plébánosa, s kezdeményezésére és támogatásával indult útjára a Polányi passió országos hírnevet szerzett, évente pünkösdkor bemutatott előadása.

A gyémántmisés atyát az ünnepi szertartás kezdetén a székesegyház plébánosa, Nagy Károly köszöntötte a papi közösség nevében.

Márfi Gyula, Ebele Ferenc és Nagy Károly a gyémántmisén (Fotó: Toldi Éva)

Az atyát többen köszöntötték a hívek közösségéből, és külön köszönetet mondott áldozatos tevékenységéért Tömöry Péter, a passiójátékok rendezője, akinek az alkalomra írott versét Keresztes János színművész (a passiójátékok Jézusa) mondta el. Szentbeszédében Márfi Gyula érsek is köszönetet mondott a jubiláns atyának hosszú szolgálatáért. Méltatta szerény, alázatos lelkű hivatásvállalását. Klasszikus, egyenes vonalú volt hivatásának útja, pedig voltak nehézségei is szolgálati útján. Olyan időben kellett a papság feladataira készülnie is már, amikor úgy tekintettek a papokra, az egyházra, mint valamiféle környezetbe nem illő alakzatra . Veszprémben 1954-ben szentelték pappá, 11 évig volt káplán, szolgálata az egyházmegyében a szélrózsa minden irányába vitte őt. Ma nyugdíjaséveiben kisegítő lelkipásztori feladatokat lát el a székesegyházban. Kiemelte, hogy mindig szívén viselte a régi zarándokhelyek, kegyhelyek felélesztését is, így egyengette a nemrég fellelt polányi Szentkút sorsát, a Rab Mária-forrás kultuszhellyé alakulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!