Veszprém

2014.10.09. 19:15

Hollandok a Vetésiben

Veszprém – A holland Groningen városából közel ötven cserediákot fogadott a héten a Vetési Albert Gimnázium.

B. Virág Rita

A veszprémi intézmény és a groningeni Zernike College mintegy huszonnégy éve ápol szoros kapcsolatot egymással.

Annak idején egy hazánkból Hollandiába szakadt tanárnő – aki egyébként a híres politikus, Deák Ferenc leszármazottja –, Deák Katalin indította el a Vetési és a Zernike cserediákprogramját.


Az ötnapos itt-tartózkodás alatt a diákok úgynevezett közös projektmunkát végeznek. Ekkor a vendéglátó iskola diákjai előadást tartanak angol nyelven egy adott témában, például a magyar kultúráról, gasztronómiáról, sportról.


A holland vendégek mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött. A vetésisek alaposan kitettek magukért, hiszen nemcsak Veszprém nevezetességeivel ismertették meg a cserediákokat. A hollandokat teljesen lenyűgözte a nemesvámosi biotökmag-sajtoló megtekintése. Az egyik legérdekesebb program volt a Herendi Porcelánmanufaktúrában tett látogatás, ahol kézműves foglalkozáson is részt vettek a cserediákok.

Számunkra ugyan természetes, de holland barátaink rácsodálkoztak a balatoni szőlőültetvényekre és a borkészítés fortélyaira. A tihanyi apátság vagy a visszhang, illetve a pápai termálfürdőzés is nagy sikert aratott.

A diákok pénteken délután kelnek útra, és tavasszal, a tulipán virágzásakor visszavárják a magyar csapatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!