Veszprém

2014.12.10. 16:20

Negyed százada írta a Napló: Harminc év a népi tánc szolgálatában

Veszprém - Ahol az út letér..., ott van Litér. A magyarázatot a legenda szerint Mátyás király kapta egy, a mai Litér területén megkérdezett parasztfiútól, a nagy tavat, a Balatont keresvén.

Balassa Gergő

A tóközeli község legutóbbi évtizedének hírességeit, a ma is kimagaslóan teljesítő ifjúsági néptánccsoportot Toldi Éva mutatta be 1989-ben. A helyiek szerint e legendából ered e kisközség különös neve, némi hangtörténeti módosulással. „Azt viszont még Mátyásunk nem tudhatta, hogy itt majd a 20. század ötvenes éveitől egy országos hírű, magát rendkívül szerényen, de őszintén kitáró, népi hagyományait szorgalmasan ápoló gyermektánccsoport fogan, és folyamatossága, folytonossága nem lankad, örök lelki örökségként száll majd apáról fiúra, anyáról leányra minden szereplése.

Az Ertl Pálné vezette litéri Zöldág táncegyüttes országos hírű lett. Fotó: archív

Minden szereplésünkön, sőt próbáinkon is ellepik a nézőteret a kicsik, az óvodás és annál fiatalabb korú gyerekek – mondja Ertl Pálné." Az együttes egyik vezetője hozzátette: „ebben a tevékenységben az a nagyszerű, hogy ez nem teher, ezt olyan örömmel csináltuk mindig, hogy nem is éreztük munkának. Én sem. A tanítás melletti életemet a család és a tánccsoport gondozása töltötte ki, s tölti ki ma is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!