Veszprém

2015.02.08. 12:00

Magyar helyettes az ENSZ-nél

Veszprém - A magyar Pásztor Jánost nevezte ki az ENSZ klímaváltozási ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettesévé Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára.

Viola Beata

A magyar diplomata egyben a főtitkár klímaügyi tanácsadója is lesz. Ez a változás egyszerre mérföldkő Pásztor Jánosnak a Természetvédelmi Világalapnál (WWF) betöltött szerepében, az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiájában és a nemzetközi természetvédelem jövőjét illető magyar szerepvállalásban. Marco Lambertini, a WWF nemzetközi szervezetének főigazgatója elmondta, hogy Pásztor János egy február elején kezdődő, mintegy 11 hónapos periódusban tölti majd be az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkár-helyettesi posztját.

Feladata elsősorban azoknak az erőfeszítéseknek a támogatása lesz, amelyeknek a célja, hogy globális megállapodás jöjjön létre a decemberben esedékes párizsi nemzetközi klímaügyi konferencián.

Pásztor János az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország az utóbbi időben, és főleg a riói klímakonferencia óta komoly munkával járult hozzá a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez a fenntartható fejlődés megteremtése területén. Ez a magyar hozzájárulás az ENSZ nyitott munkacsoportjában különösen a következő 15 évre vonatkozó célok kidolgozásában volt jelentős Arra a kérdésre, hogy milyen eredményekre számíthatunk, Pásztor János elmondta, hogy erről még túl korai beszélni, de annyi biztos: a sikeres konszenzus ott kezdődik, hogy a globális átlaghőmérséklet nem emelkedik több mint két Celsius-fokkal. Magyarországnak, mint minden más országnak, csökkentenie kell a kibocsátását, amennyire csak lehetséges - tette hozzá a szakember.

Pásztor János ezt megelőzően a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete, a Természetvédelmi Világalap politikai és tudományos igazgatója volt, korábban pedig már több, az éghajlatváltozással és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó tisztséget töltött be az ENSZ-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!