Veszprém

2015.02.10. 13:13

Újra felállítják a világrekorder óriás sólyi fakardot

Sóly – A világrekord sólyi fakard újrafelállításáról írt alá megállapodást Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke és Bikádi László Károly református lelkész, az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szabó Péter Dániel

A Veszprém megyei kistelepülés határában 1998-ban állították fel, méreteiben világrekordnak számító fakardot, amely Szent István király 997-ben Koppány felett aratott győzelmét volt hivatott hirdetni. Az óriás fakard másfél évtized alatt Sóly szimbólumává vált, ám 2014-ben – ahogy arról a Naplóban is beszámoltunk – a megfelelő konzerválás hiányában kidőlt.

Csampa Zsolt és Bikádi László Károly a megállapodás aláírása után

Az ügyben az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány megkereste a Magyar Vívó Szövetséget, hogy közös erővel állítsanak fel egy új kardot, mely egyszerre lehetne az előző világrekord megdöntése, a falu jelképének helyreállítása és a vívószövetség társadalmi szerepvállalásának megnyilvánulása. Az erről szóló megállapodást a napokban írta alá Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke és Bikádi László Károly református lelkész, a sólyi alapítvány kuratóriumának elnöke.

A tavaly kidőlt óriás fakard 15 év alatt a kistelepülés jelképévé vált (Fotó: Beke G. László/Archív)

– A megállapodás értelmében a szövetség lehetséges eszközeivel segíti az új kard felállítását, s annak méltó módon történő megőrzését, s rendezvényeiken térítésmentesen vehetik igénybe az emlékmű körüli két hektáros alapítványi területet – mondta el Bikádi László Károly, aki hozzátette, terveik szerint még az idén nyáron ünnepélyes keretek között kívánják felállítani az immár közös jelképként funkcionáló emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!