Veszprém

2015.02.23. 18:20

Veszprémi választás - Kormánypárti szavazatvesztés

Kevesebb mint egy esztendő alatt a Fidesz–KDNP elvesztette szavazóinak több mint felét a veszprémi 1-es számú választókerületben.

Szám Dorottya

A baloldali és liberális pártok eközben hat százalékkal tudták növelni híveik számát ebben a kerületben – derült ki a február 22-ei időközi országgyűlési választás eredményeiből. A kormánypártok tíz kistelepülésen kaptak ki, Veszprémben 11 szavazókörben nyertek.ves

Kész Zoltán, a balliberális pártok által támogatott, de függetlenként indult jelölt nyerte a vasárnapi időközi választást Veszprémben. Kész Zoltán tíz százalékkal előzte meg Némedi Lajost, a Fidesz–KDNP jelöltjét. Veszprém 56 szavazóköre közül 11-ben sikerült csak Némedi Lajosnak összeszednie a legtöbb szavazatot – derült ki a Nemzeti Választási Iroda vasárnap este közzétett adataiból.

Kész Zoltánra 44 szavazókörben voksoltak a legtöbben, míg egy szavazókörből nem érkeztek még eredmények a külképviseleti szavazatok összeszámlálása miatt. Több veszprémi szavazókörben jelentős előnyre tett szert Kész Zoltán. A 42-es szavazókörben például majdnem négyszeres előnyt ért el Kész, aki 190 szavazatot kapott, míg Némedi Lajosra csak ötvenen voksoltak.

A választókerület másik városában, Herenden Némedi Lajos kapott több szavazatot. A 23 község közül tízben kikaptak a kormánypártok. A Jobbiknak mindössze egy helyen, a csetényi 2-es számú szavazókörben sikerült megszereznie a voksok többségét. Több községben is előfordult, hogy a három legtöbb szavazatot kapó jelölt (Kész Zoltán, Némedi Lajos és Varga-Damm Andrea) közel azonos eredményt ért el. A Jobbiknak nyolc szavazókörben sikerült megelőznie a balliberálisok által támogatott jelöltet.

A 2014-es országgyűlési választás óta az erőviszonyok alapvető átalakulását látjuk a választókerületben. Tavaly áprilisban Pál Béla, a baloldal közös jelöltje 13 009 szavazatot kapott, ami 27,64 százalékot jelentett. Most Kész Zoltán 13 871 szavazattal 42,66 százalékot kapott. A kormánypártok 2014-ben 22 194 szavazatot szereztek ebben a körzetben, most viszont Némedi Lajos csak 10 939 voksot. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz–KDNP tíz hónap alatt elvesztette szavazóinak 51,71 százalékát.

A Jobbik esetében 40,77 százalékos, míg az LMP-nél 48,80 százalékos veszteségről beszélhetünk. Érdekesség, hogy az idei választáson indult 12 közül csak egy jelölt, az LMP-s Gerstmár Ferenc indult a tavalyi országgyűlési választáson is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!