Veszprém

2015.05.13. 17:27

Pál Béla: félrevezető a kormány kommunikációja a területfejlesztési forrásokkal kapcsolatban

A kormány kommunikációja félrevezető: az előző hétéves ciklushoz viszonyítva nem több, hanem kevesebb területfejlesztésre szánt uniós forrás áll jelenleg hazánk rendelkezésére - hangzott el Pál Béla sajtótájékoztatóján.

Szám Dorottya

Az MSZP-s megyei önkormányzati képviselő megyénk 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusára vonatkozó integrált területi programjáról tartott sajtótájékoztatót. Megtudtuk, hogy a megyei önkormányzat közgyűlése által május 7-én egyhangúan elfogadott program azokat a célokat és a hozzájuk rendelhető forrásokat tartalmazza, amelyeket az adott időszakban az EU a rendelkezésünkre bocsát.

- Számos probléma merült fel a források felhasználásával kapcsolatban – fogalmazott Pál Béla, majd hozzátette, hogy bár fejlesztési ciklus 2014-ben kezdődött, a pályázatok még mindig nem jelentek meg.

- Nem elég átlátható a pályázati rendszer. A központi kormányzat minden áron érvényesíti az akaratát a helyi szereplőkkel szemben. A megyei önkormányzat több átcsoportosítást is megfogalmazott, majd eljuttatott a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, amelyeknek csupán töredékét fogadták el. A legfeltűnőbb, hogy turizmusfejlesztésre csupán négymilliárd forintot hagytak jóvá, holott ennek a dupláját kérte az önkormányzat. Abból az egyetlen tényből is látszik a források aránytalansága, hogy 2014-2020 között 45 milliárd forint jut megyénk fejlesztésére, míg 2007-2010 között, mialatt a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét töltöttem be, ez az összeg 40 milliárd forint volt – fogalmazott a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!