Veszprém

2015.06.16. 13:00

Kis lépés előre: elindulhat a zárt konténertárolók kialakítása a városban

Veszprém - Egy évek óta húzódó ügy megoldása érdekében végre sikerült megtenni az első konkrét lépést, amivel elindulhat a zárt konténertárolók kialakítása a városban.

Tremmer Tamás

A zárt hulladéktárolók használatát 2001 óta kormányrendelet, 2002 óta pedig egy egészségügyi minisztériumi rendelet írja elő. Ez utóbbi értelmében „a gyűjtőedényzetet zárható helyiségben vagy zárható tárolóban úgy kell elhelyezni, hogy ahhoz illetéktelen személyek és állatok ne férjenek hozzá.”  Mindezt szem előtt tartva alkotta meg Veszprém a maga önkormányzati rendeletét, ami úgy szólt, hogy a közterületen lévő hulladékgyűjtő edényt kizárólag hatósági engedély alapján, egységes külső megjelenés mellett, zárt tárolóban lehet elhelyezni.

Ennek végrehajtására első határidőként 2012. január 1-jét jelölték meg, de ebből nem lett semmi. A határidőt a lakossági ellenállás hatására azóta többször módosították, ami azt eredményezte, hogy a rendeletet a társasházak sem vették komolyan. A legújabb határidő 2015. július 1-je, de bizton állítható, addig egyetlen új zárt konténertárolót nem fognak kialakítani. Ugyanakkor az ügy végső megoldása érdekében végre sikerült megtenni az első konkrét lépést, amivel elindulhat a zárt konténertárolók kialakítása a városban.

A rendelettel azt lehet elérni, hogy illetéktelen nem szednek ki semmit a tárolóedényből
Fotó: Tremmer Tamás

A társasházak jogszabálynak való megfelelésében, a várossal történt egyeztetéseket követően a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. kíván segítséget nyújtani, mint a város üzemeltetésében és hulladékszállításában is érdekelt szervezet. A fenti cél elérése érdekében elvégezték a helyszíni felméréseket, szakmai egyeztetéseket, valamint elkészíttették a kiviteli terv vázlatait, melyről az érintett társasházakat illetve azok szakmai szervezeteit május elején tájékoztatták. A megbeszélés konszenzussal zárult, mely többek között arra is kitért, hogy a zárt hulladéktárolók tömeges bevezetése előtt egy mintaprojektet kellene megvalósítani. Erre a Haszkovó 13. alatti társasház képviseletében Molnár Ernő bizonyult nyitottnak. Ezt a megállapodást kedden szentesítették a városházán.

Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere elismerte, azért húzódott ilyen sokáéig az ügy, mert talán ő sem fogta meg jól a problémát. A másik gond az volt, hogy nem jól mérték fel a társasházak anyagi helyzetét, s a 800 ezer forintos pluszkiadás igen élénk ellenállásba ütközött. Molnár Ernő azt hangsúlyozta, a Lokálpatriótáknak, a Társasházak Veszprémi Egyesületének, valamint a 2. számú Lakásfenntartó Szövetkezetnek az első perctől kezdve voltak megoldási javaslataik, de eddig nem jutottak dűlőre. A mostani ajánlat a társasházuk számára vállalható, így a zárt konténertárolót a VKSZ Zrt. a saját költségén megépíti, a társasház pedig bérleti díjat fizet érte. Az állagmegóvás, a takarítás is a szolgáltató feladata lesz. Reményét fejezte ki, hogy a mintaprojekt jó visszhangra talál, s a társasházak mielőbb eleget tesznek a helyi rendelet előírásainak.

Lapunk úgy tudja, egy-egy zárt konténertároló kialakítása körülbelül 350 ezer forintba kerül. A város területén hozzávetőleg 250-300 ilyen tárolóra van szükség. A mintaprojekt három hónapon belül megvalósulhat, s az ott szerzett tapasztalatok alapján tudnak tovább lépni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!